Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 14. - Robbanások

2016. március 01. - raves

explosion.jpgNem kell túlmisztifkálni, a Star Wars alapjaiban kaland- és akciófilm, és ehhez a zsánerhez hozzátartoznak a robbanások. Néha kisebbek, néha meg nagyobbak, mondjuk bolygóméretűek. A hetedik epizód kapcsán merült fel, hogy mármegintfelrobbantanakvalamibolygóméretűfegyvertéspajzsotkellhatástalanítani, miközben a legtöbb Star Wars filmben ez van. Még A birodalom visszavágban is. Nem mondom azt, hogy akkor ezentúl nincs értelme újat kitalálni, nem, sőt! Csak azt mondom, hogy ez a hagyomány. Nézzük is meg sorban (a kisebb bummokat, csata közbeni űrhajó felrobbanásokat nem veszem számba, csak, ami nagyobb és/vagy emlékezetesebb):

IV. Epizód - Az új remény

ep4-door.jpegA Tantive IV ajtaja
Rögtön az egyik kedvenc jelenetem a film elején, amikor a retrofrizurás lázadók feszülten bámulják az ajtót, amely először szikrázni kezd, aztán BUMM felrobban, és máris nyomulnak befelé a rohamosztagosok lézersugarakat szórva. Csodás akció-nyitány!

ep4-alderaan.jpgAlderaan
A klasszikus. Be kell mutatni, mire képes a Halálcsillag, nosza, lőjük szét a hercegnő szülővilágát, ami mellesleg egy békés, virágzó civilizáció.

ep4_deathstar.jpgHalálcsillag
A bosszú édes, főleg, ha azt az újdonsült főhős követi el. Luke ráadásul az erő (és Han Solo) segítségével talál bele a szellőzőnyílásokba a protontorpedókkal. Aztán a távozó űrhajók mögött felrobban az egész űrállomás.


V. Epizód - A Birodalom visszavág

ep5-shieldgen.JPGPajzsgenerátor
Gondolom, sokan elfelejtették már, miért is támadnak szárazföldön a birodalmiak, ahelyett, hogy az űrből szórnák meg a lázadók bázisát. Hát azért, mert Ozzel admirális túl közel lépett ki a hipertérből (amiért meg is kapja a büntetését), és a lázadók fel tudták húzni az elhárítópajzsot. A lépegetők elsődleges célja tehát, hogy felrobbantsák a lázadó bázist védő pajzs generátorát. Sikerül is nekik, de akkor már túl sokan nem maradnak a Hoth-on.

ep5-walker_1.jpgBirodalmi lépegetők
A birodalmi támadás közben sok minden felrobban, de az egyik legemlékezetesebb jelenet, amikor Luke egy szigony, egy fénykard és egy gránát segítségével felrobbantja az egyik lépegetőt. Puff, zzz, vaung, sutty, bumm!

VI. Epizód - A Jedi visszatér

ep6-jabba_1.jpgJabba bárkája
Mivel A jedi visszatér egy különálló kis epizóddal kezdődik, ezért dukál egy robbanás a végére. Ahogy elsuhannak a főhősök az előtérben, a háttérben felrobban Jabba bárkája. Persze robbantás nélkül is minden ugyanaz lett volna... kivéve a látvány, és ugye arra adunk.

ep6-speeder.jpgRobogók
A robogós üldözés során a járgányok mindig telibe kapják a fákat, emiatt szép nagy tűzijáték kíséretében robbannak fel. A kedvencem az a balfék rohamosztagos, amelyik addig néz hátra, amíg már késő.

ep6-calamari.JPGMon Calamari cirkáló
A második Halálcsillag fegyverzete működőképes, és ezt be is mutatják egy lázadó cirkálón. Bamm!

ep6-atst.jpgLépegetők
A kétlábú lépegetők sem járnak sokkal jobban, mint a négylábúak, sőt. Az ewokok módszeresen robbantják fel őket mondjuk két összecsapódó farönk segítségével. Azért az erdőben élhetnek benga nagy dögök, ha ilyen csapdákat kell előkészíteni a számukra.

ep6-bunker.pngPajzsgenerátor
Még egy pajzsgenerátor, ezúttal a birodalmiak oldalán. Han Solo és csapata emiatt kommandózik az Endoron. Végül nagy nehezen sikerrel járnak, és jó nagy tűzijátékot rendeznek az erdőben.

ep6-executor.jpgExecutor
A szuper csillagrombolónak is pusztulnia kell, ám sajnos elég banális módon teszi ezt: miután szétlövik a pajzsgenerátorait (!), egy A-szárnyú vadász belekamikázézik a hídba, aztán a böszme cirkálót a Halálcsillag gravitációja húzza magához. Bamm, mint egy fáklya.

ep6_deathstar2.gifHalálcsillag 2
A lázadók ezt az űrállomást sem hagyhatták csak úgy az égen, Lando Calrissian és Wedge belerepülnek a felépítménybe, és már megint felrobbantják a reaktort. A terjedő lángok elől az utolsó pillanatban lőnek ki az űrbe. Epikus.


I. Epizód - Baljós árnyak

ep1-koztarsas.jpegKöztársasági cirkáló
Az előzményfilmek is egy robbanással kezdődnek, a kereskedelmi szövetség rögtön megsemmisíti a hangárban a köztársasági cirkálót, nehogy a jedik meglépjenek.

ep1-podrace_1.jpgFogatverseny
Ahogy a robogós üldözésnél, a nagy sebességgel száguldó fogatok egymás után robbannak fel, de a legjobb, amikor a barlangban suhanó Ratts Tyerell egyszerűen nekimegy egy sziklának, és Anakin a lángokból menekül ki.

p1-droidcontrol.jpgDroid irányító hajó
Ezt a fánk alakú űrhajót, amelyen keresztül a droidsereget irányítják, Anakin lövi szét, miután véletlenül berepült a hangárjába. Szép robbanás egyébként, kár, hogy nem egy összehangolt támadás eredménye.


II. Epizód - A klónok támadása

ep2-naboo_1.jpgNaboo cirkáló
Már megint robbanással kezdünk, ezúttal Amidala szenátort próbálják megmerényelni, és ehhez az egész űrhajóját a levegőbe röpítik.

ep2-soniccharge.jpgSzónikus töltet
A Jango Fett vs. Obi-Wan Kenobi üldözés egyik csúcspontja, amikor a Fett család szónikus bombákat dobál az aszteroidákra. A terjedő hanghullám apró darabokra robbantja sziklákat.

ep2-spearatist.jpgSzeparatista űrhajó
Természetesen a film végén is fel kell robbantani valamit, és bár sok mindent lőnek szét, az egyik szeparatista űrhajót Yoda parancsára rendesen megszórják rakétákkal, mire az visszazuhan a Geonosisra és porral teríti be a klónosztagosokat.

III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

ep3-battledroids.jpgHarci robotok
Ebben a filmben meglepően kevés a csinbumm, úgyhogy muszáj volt ideszámítanom azt a burleszk jelenetet, amikor R2 a rátámadó droidok talpa alá fröcsköl néhány liter olajat, majd hanyagul felgyújtja azt. Naná, hogy robbanás lesz belőle!

ep3-grievous.jpgGrievous feje
A droidtábornok sem távozhat az élők közül ágyban, párnák közt. Obi-Wan kicsit megdolgozza a páncélját, aztán szétlövi a szívét, mire felrobban a feje. Világos, nem?

VII. Epizód - Az ébredő erő

ep7-poe.JPGPoe X-szárnyúja
És már el is érkeztünk a legújabb Star Wars-hoz. Az elején rögtön felrobban Poe X-szárnyúja, miután a pilótát elfogják. Magát a robbanást BB-8 szemléli a távolból. Romantikusan szép.

ep7-quad_1.pngQuadjumper
Ezt a vagány kis űrhajót a TIE-vadászok lövik szét, nehogy a főhősök azzal lépjenek le a Jakkuról. Így nem marad más választás, csak a Millennium Falcon. Szegények...

ep7-mazkanata_1.pngMaz Kanata kastélya
Nem egy hatalmas robbanás, inkább robbanások sorozata, ahogy az ódon várkastélyt szó szerint rommá lövik a TIE-vadászok.

ep7-starkiller.pngStarkiller bázis
És a nagy bumm a végén! Már megint egy bolygóméretű szuperfegyver, már megint be kell repülni, már megint szét kell lőni. Már megint sikerül. Sebaj, megint kibírtuk.

 

Kihagytam valamit? Szóljatok!

És listázzatok, mert holnap Top 5 robbanás!

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr418397694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyúlontúl 2016.03.01. 16:18:04

Én az epizód IV-hez beletenném az X-szárnyúak lelövését Darth Vader által :) Az is egy ikonokus jelenet (tudom, írtad az elején, hogy a csata közbeni űrhajó lelövéseket nem veszed figyelembe, de ez mégiscsak egy meghatározó rész, mert a végén csak Luke marad).

Anyúlontúl 2016.03.01. 16:19:56

Mondjuk ilyen értelemben a Falcon vs. Tie-fighterek csatát is be lehetne venni. Aztán meg a többit :D
süti beállítások módosítása