Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 20. - Kifejtett zenei témák

2016. szeptember 23. - raves

John Williams nem véletlenül kapott Oscart a Star Wars zenéjéért: a sorozathoz szorosan hozzátartoznak a jól ismert dallamok, sőt, önálló életet is élnek. A birodalmi induló feldolgozásainak számát megtippelni sem lehet. Lucas nyilatkozta egyszer, hogy úgy alkotta meg a Star Wars-t, hogy hang nélkül, pusztán a képek és a zene erejével meg lehessen érteni. Ezért is alkalmazták azt a módszert, hogy minden szereplőhöz alkottak egy zenei motívumot, amely a hangulathoz illő verzióban csendül fel az adott jelenetekben.

Ezeket a motívumokat és tételeket felsorolni is nehéz, ezért most csak azokat emelem ki, amelyeket Williams "kibontott" a filmzenei albumok és koncertek kedvéért. Persze azon tételeket azért felsorolom, amelyek nagyon tetszenek.

IV. Epizód - Egy új remény

04-luke.jpgA Fő tétel, avagy Luke Skywalker tétele
Gyerekkorom nagy kedvence. Ez a dallam az esszenciális Star Wars. Az előzmény trilógia előtt többen aggódtak, hogy Lucas le fogja cserélni a nyitózenét, mivel az alapvetően Luke-hoz kötődik, de szerencsére nem tette meg. Mára sajnos meguntam ezt a témát, pedig valóban lendületes, régi vágású, epikus kalandot ígér.

04-leia.jpgPrincess Leia's Theme
Érdekes, hogy Leia kapott fő tételt, Han Solo meg nem, és az még érdekesebb, hogy a csempész a későbbiekben sem ihlette meg Williams-t. A hercegnő tétele szintén egy klasszikus szerzemény, és mivel az ő sorsa, kiszabadítása és céljai állnak a sztori középpontjában, érthető a kitüntetett figyelem.

Nagy kár, hogy Obi-Wan tétele, amely később az Erő tételévé nőtte ki magát, és először a feledhetetlen kettős naplementébe bámuló Luke tekintete közben csendül fel, nem kapott kidolgozott, önálló verziót. Megérdemelte volna.


V. Epizód - A Birodalom visszavág

05-imp_march.jpgImperial March
Az Egy új reményben Darth Vadernek kidolgozatlan, inkább hangulatra játszó témája volt (hasonló, mint Kylo Rennek a hetedik részben), ezért örvendetes, hogy Williams megalkotta a birodalmi indulót, azaz Darth Vader tételét. Remek ellensúlya Luke és az Erő tételének, menetelős, baljós zene. Imádnivaló, főleg a sok-sok csillagromboló látványával kombinálva.

 

05-yoda.jpgYoda's Theme
Az öreg mester is megérdemelte a saját tételt, bár a figuráját egyáltalán nem érzem annyira központinak, mint mondjuk Han Solo-ét. Inkább játékos, dallamos szerzemény ez, talán több komolyságot is elbírt volna.

Említésre méltó még az albumról az aszteroida mező tétele valamint a Han Solo és Leia közös tétele. Nekem külön tetszik a Bespin téma is.


VI. Epizód - A Jedi visszatér

06-luke_and_leia.jpgLuke and Leia
Ez is olyan, mint a Yoda tétele... Nem érzem olyan hangsúlyosnak a testvérek kapcsolatát, hogy külön, kidolgozott tételt érdemeljenek. Ráadásul a lassú dallamok tekintetében Leia tétele valamint a Han Solo és a hercegnő tétele sokkal jobbak, legalábbis szerintem.

 

 

06-ewoks.jpegParade of the Ewoks
Lucas Ewok-érzékeny marketing gépezete a Jedi visszatér idején mindenhonnan öntötte a "kismacikat", ahogy én hívtam őket gyermekkoromban. Az egész tétel inkább egy rajzfilm betétdalának tűnik, még szerencse, hogy az endori csata miatt kapott egy kis katonai színezetet.

A Jedi visszatérben nagyon sok emlékezetes tétel van még. Amit mindenképpen ki szeretnék emelni, az Jabba és a Császár tétele, mindegyik hátborzongatóan jól hozza a karaktereket.

I. Epizód - Baljós árnyak

01-annie.jpgAnakin's Theme
Véleményem szerint az egyik legjobb Star Wars filmzene a Baljós árnyak zenéje. És hogy miért? Mert nem Jar Jar tételét dolgozza ki, hanem Anakinét. És nem próbál meg nagyon kisfiús lenni, hanem kellően komoly marad, és az utolsó taktusokra még Darth Vader témáját ls megidézi.

 

01-duel.jpgDuel of the Fates
Emlékszem, mennyire nem tetszett ez a tétel, amikor először hallottam. Kórus egy Star Wars zenében? Aztán rájöttem, hogy a császár tétele is tulajdonképpen kórusból áll. Mindegy, furcsa volt a dallam is elsőre. Aztán megszerettem, mert az epikus fénykardpárbaj alá nagyon is illik.

Amit hiányoltam az első részből, az a kedvenc karakterem, Qui-Gon Jinn tétele. Sajnos nem készült ilyen.


II. Epizód - A klónok támadása

02-love.jpgAcross The Stars (Love Theme)
Szerintem ez egy gyönyörű tétel, benne van a végzetes szerelem minden szomorúsága és szenvedélye. Nem biztos, hogy illik a Star Wars világához, de így önállóan nagyon szép.

Az viszont sajnálatos, hogy több tételt nem dolgozott ki Williams ehhez a filmhez, igaz, sok újat sem kreált hozzá. Például el tudtam volna viselni egy Jango Fett témát is. Mondjuk a Corsuscant üldözés jelenethez használt ütős téma elég ütős lett.


III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

03-aniobi.jpgBattle of the Heroes
Ez a Duel of the Fates kistestvére, legalábbis hasonló érzésekkel hallgattam meg ezt a tételt. Nem tartom egy kiemelkedő alkotásnak, de tény, hogy a kórusok jól hangzanak.

Egyébként jó kis zenei anyag lett a harmadik rész soundtrackje. Komor, sötét, tele szép vonóssal, hegedűszólóval. Grievious tábornok tétele mondjuk elég B-kategóriás, de gondolom, ez direkt van, illik a figurához.


VII. Epizód - Az ébredő erő

07-rey.jpgRey's Theme
Azt kell, mondjam, hogy bár eléggé Harry Potter szagú ez a téma, kellemesen fülbemászó. Tetszenek a csilingelések benne, és az is, hogy összeillik az Erő tételével.

 

 

07-march.jpgMarch of the Resistance
Először azt hittem, hogy egy az egyben az első részben felcsendülő menetelős téma egy verziója, aztán kiderült, hogy csak nagyon, de nagyon hasonlít rá.

Sokaknak nem tetszett az Ébredő erő zenei anyaga, és nekem se jött be annyira elsőre, de aztán rájöttem, hogy ez csak a non-stop akció miatt van így. Régi tételek is visszatérnek, és újak is felcsendülnek. Igazi múltba néző, jövőbe tekintő zene.

Tudom, sokkal többet lehetne értekezni a Star Wars zenéjéről, de az már kimerítené az energiáimat. Talán később. Érdekes szakasz következik egyébként a Star Wars történelmében, hiszen először jön év végén olyan filmzene, amelyet nem Williams jegyez. Megnézzük, mi sül ki belőle...

Neked van kedvenc témád? Star Wars albumod?

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr7411686465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyúlontúl 2016.09.23. 15:48:02

De van de van! :) Anakin's Theme. Albumot nem tudnék mondani, inkább a fenti tételekből tudnék összerakni egy best of lemezt :)
süti beállítások módosítása