Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 7. - Bolygók

2016. február 04. - raves

A Star Wars galaxisában minden bolygó egy új világ, tele új lényekkel, meghökkentő látvánnyal és persze kalanddal. Minden filmben többnyire három fő helyszín, fő bolygó van, ezek annyira harmadolják a filmet, hogy gyakran valóban a negyvenedik perc környékén jutnak el a hősök A-ból B-be.

Lucas mindig is igyekezett egymástól jól megkülönböztethető, egyedi világokat alkotni, ezért én is aszerint értekezem róluk, hogy mennyi újdonsággal szolgálnak a Star Wars univerzum számára.

IV. Epizód - Az új remény
ep4-tattoine.jpegTatooine
A sivatagbolygó. Könnyen rá lehetne mondani, hogy Dűne utánzat, de nyilvánvalóan nem, hiszen semmi különleges nincs benne, a legtöbben nem is tudják, hol van ez a világ. A sivatag természetesen megkönnyíti a kezdő filmes dolgát is, hiszen kevesebb díszletet kell építeni. Lucas-nak mégis sikerült a bravúr: a Tatooine-t benépesítette élettel. Kezdve a robotgyűjtögető jawákkal, a párafarmon át Mos Eisley űrkikötőjéig, amely igazi vadnyugati hangulatú városra sikeredett. Pláne, ha hozzávesszük a Cantinát, mert ami abban történik, az ízig-vérig vadnyugat. Szimbólum szinten a Tatooine ideális helyszín a leendő főhős otthonaként, hiszen ennél mélyebbről nehéz indulni. Párafarmer, nahát!

ep4-halalcsillag.jpgHalálcsillag
Az űrállomás hideg, fémes folyosói éles ellentétben állnak a sivatagos kezdéssel. Dokk, börtönblokk, mély aknák, szemétzúzó, vonósugár, szóval minden van itt, ami egy jó kis sci-fi/fantasy-ba kell. A Halálcsillagot ráadásul kívülről is megismerjük, hiszen a film utolsó részében a felszínén folyik a csata. Lucas szereti egymással szemben állítani a rosszat és a jót, ideológiákat; itt a Halálcsillag fémes, technokrata design-ját állította szembe a forró Tatooine-nal, és az élő Yavin IV-gyel.

Yavin IV
ep4-yavin.jpgA lázadók bázisa egy dzsungel mélyén, ősi piramisok belsejében húzódik meg. Sajnos csak ennyit tudunk meg róla, néhány hangulatkép és kész. Harmadik bolygóként egy kicsit sovány.

(Az Új reményben természetesen a fentieken kívül szerepel még az Alderaan is, de mivel azon kívül, hogy Leia otthona, és szépen robban, mást nem igen tudunk meg róla.)

V. Epizód - A Birodalom visszavág

ep5-hoth.jpegHoth
Új film, új bolygók. A lázadók megint egy távoli, kihalt bolygóra kerülnek, de Lucas azért figyel rá, hogy azért új lények is felbukkanjanak. A Hoth jégvilág, remekül megágyaz a film hangulatának.


ep5-dagobah_1.jpgDagobah

A mocsárvilág, ahol minden él és mozog, ahol könnyen elbújhat egy remete. A sötét tónus kontrasztban áll a jedi tanításokkal, ezzel is előrevetítve, hogy a hepiend ezúttal elmarad, továbbá a civilizáció teljes hiánya erősíti a jedik spiritualitását. A gyökerek között megbúvó barlang pedig alkalmas ifjú jedik riogatására, és jövőképek összetörésére.

ep5-bespin.jpgBespin
Magából a bolygóból nem sokat látunk, hiszen egy gázóriás, ám Felhőváros egy igazi futurisztikus jelenség. Minden fehér és fényes, a felhők narancsszínűek és kékek, ahogy a fagyasztókamra fényei (és a fénykardok piros-kék színe is erre rímel). Ha Bespin egy komor koszfészek lenne, az árulás sem ütne nagyot.

VI. Epizód - A Jedi visszatér

ep6-jabba.jpgTatooine
A Jedi visszatér nem csak sztorijában hasonlít Az új reményre, de elemeiben is. Luke visszatér szülőbolygójára, ám ezúttal nem a vadnyugati, hanem a fantasy feeling erősebb. Jabba palotája mintha egy másik műfajból csöppent volna át a Star Warsba úgy, hogy azért ízig-vérig Star Wars maradt.

Dagobah
Újabb visszatérés (ha már ez a címe, ugye), ezúttal csak háttér, nincs új elem a bolygón.

ep6-deathstar.jpgHalálcsillag II
Az első Halálcsillaghoz képest a trónterem a legnagyobb változás, de az viszont nagyon hangulatos. Külön ötös az egyszerű, forgó trónszékért és a pókhálószerű ablakért. És persze az űrállomás megint remek háttérül szolgál egy űrcsatához!

ep6-endor.jpgEndor
Na, végre egy új bolygó. Erdők, hatalmas fákkal, és plüssmackószerű őslakosokkal, akik fent élnek a lombok között kőkori technológiai szinten. Az Endornak egyedi hangulata van, élő, ősi - tökéletesen kontrasztban áll a Birodalommal.

I. Epizód - Baljós árnyak

ep1-naboo.jpgNaboo
Új Star Wars, új hangulat. A Naboo bolygó az egyik legkomplexebben megalkotott világ. Benne tavak és mocsarak, víz alatti buborékváros, amelyet őslakos békalények, a gunganok laknak, és emberlakta város, amely a földi Velencére hajaz. Sok-sok állat teszi még színesebbé az amúgy is lüktetően zöld világot. A korábbi Star Wars filmekhez képest ez egy minden szempontból gazdagabb látvány, elsőre nem is tűnik idevalónak, ám Lucas ezzel is jelzi, hogy most a Köztársaság Aranykorában járunk.

ep1-tatooine.jpgTatooine
Már megint a Tatooine. Olcsó húzásnak tűnik, de ez kell, hogy az egyszeri rajongót átjárja a Star Wars érzés, plusz meglegyen a kapcsolat Anakain és Luke között. És amikor azt írtam korábban, hogy a Tatooine ideális hely, hogy a főhős mélyről indulhasson, akkor ez Anakinra többszörösen igaz, hiszen ő ráadásul rabszolga is. Mindig van lejjebb (Luke panaszkodik: - a Tatooine-on nőttem fel, párafarmerként, és nem engedtek az akadémiára, brühü-hü. Anakin: - Párafarmer? Akadémia? Én rabszolga voltam egy ócskás boltjában, sehová nem engedtek, hobbiból építettem csak a járgányaimat. Rey: - Bolt? Hobbi? Rabszolga? Nekem még gazdám se volt, egy elhagyott lépegetőben éltem, ennem alig jutott.)

ep1-coruscant.jpgCoruscant
A Naboo ellentéte bizonyos szempontból. Dzsungel, de fémből és üvegből, futurisztikus város, amely az egész bolygót beborítja. Grandiózus koncepció és látvány, egyáltalán nem érezzük barátságosnak a helyet, még a Jedi tanács is bürokraták unalmas csoportjának tűnik. A sztori szerencsére nem időzik itt sokat, de azért megismerjük a Szenátust, a már említett Jedi Tanácsot és Palpatine irodáját. Ennyi elég is.

II. Epizód - A klónok támadása

ep2-coruscant.JPGCoruscant
Az előzmény trilógia legtöbbet látogatott helyszíne Corsuscant, és szerencsére új szemszögből is megnézhetjük a gigantikus várost, ezúttal a suhanó járművek közé és az alsó szintek mocskába is bemerészkedhetünk. Természetesen itt a bárok sem olyan szakadtak, mint a Tatooine-on, és csempészek helyett drogárusokkal van tele.

ep2-kamino.jpgKamino
Óceánvilág egy kis futurisztikus várossal, repülő halakkal és hattyúnyakú idegen lényekkel. Ideális hely egy kis klónozáshoz. A klónozás amúgy is olyan sci-fi hívószó, passzol hozzá a retro-futurizmus, ami a falakból és a lekerekített, plafonból leereszkedő székekkel teljes.

ep2-naboo.jpgNaboo
Már megint Naboo, ezúttal a vidéki életet ismerhetjük meg gyönyörű tóval, virágos réttel, lebegő körtékkel és körteformájú rétimalacokkal. Lucas azt gondolta, hogy ideális háttér ez egy ambivalens szerelmi szál kibontásához, de szerintem elrontotta. Korábban jó érzékkel találta el, hogy az ellentétek hogyan hatnak egymásra, ebben az eseteben viszont a mézes-mázas románc mögé mézes-mázas hátteret festett... GICCS!

ep2-tatooine.jpgTatooine
Vissza a Tatooine-ra már megint, ezúttal annyira visszamegyünk, hogy konkrétan a párafarmot látjuk ismét Owen bácsival és Beru nénivel. Szerencsére Anakinnal együtt eljutunk a buckalakók falujába is, így bővül a tatooine-i turista kalauzunk.

ep2-geonosis.jpgGeonosis
A Kamino mellett a második új és egyedi helyszín. Narancsos sziklavilág óriási termeszvárakkal, amelyben emberméretű, intelligens termeszek élnek. Végre kiderül, hogy a harci robotok miért hangyákra hasonlítanak. Valami miatt ezek a lények szeretnek óriási arénákban szörnyekkel megetetni más lényeket, és primitívnek tűnő kultúrájukkal szöges ellentétben áll, hogy emellett komplett gyárat üzemeltetnek a föld alatt, és még képesek a Halálcsillagot is megtervezni.

III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

ep3-coruscant.jpgCoruscant
És ismét Coruscant, ezúttal a bolygó feletti csatával nyitunk, aztán a megszokott helyszíneken játszódik a történet. Kivétel Palpatine irodájának hátsó része, illetve az operaház, ahol a csábítás legfontosabb pillanatainak lehetünk szem- és fültanúi.

ep3-utapau.jpegUtapau
A verem bolygó, ahol a városok földbe nyúló tölcsérek falába épültek, és ahol zöldes az ég. Lucas már régóta szemezgetett ezzel a bolygófajtával, örülök, hogy végre sikerült helyet találnia a sorozatban. A szintek között közlekedő sziklamászó gyík is jó ötlet. Szerintem akkor üt nagyot egy világ, ha többféle stílusokat ütköztet.

ep3-kashyyyk.pngKashyyyk
Szintén egy nagy adóssága Lucas-nak, hogy bemutassa a vukik bolygóját (eredeti tervek szerint A jedi visszatér vége játszódott volna itt). Sajnos sokat nem időzünk ezen a helyen, de az kiderül, hogy a vukik pontosan ugyanúgy a fákon laknak, mint az ewokok.

ep3-mustafar.jpegMustafar
A lávabolygó, amit mindenki várt. Nos, sok vulkán, sok láva, fekete és vörös színek, a pokol Star Wars-béli megfelelője, ahol a mindent eldöntő párbajra is sor kerül. Az egyszerűsége az eredeti trilógiát idézi, mondjuk kár, hogy kihagyták az eredetileg betervezett szörnyeket.

ep3-polis_massa.jpgPolis Massa
A kisbolygó, ahol Luke és Leia születnek. Sokat nem látunk belőle, az ott lakók elég robotszerűek.

(Ez az epizód tele van egyéb bolygókkal is, amelyekre egy-egy jelenet erejéig látogatunk el, de mivel csak hangulatfestő elemekként funkcionálnak, ezért kihagyom őket)

VII. Epizód - Az ébredő erő

ep7-jakku.jpgJakku
Már megint egy sivatagbolygón kezdődik a történet, ami olyan, mint a Tatooine, csak... hát ugyanolyan. Szerintem eredetileg Tatooine volt, de valószínűleg úgy gondolták, hogy túl sok lenne, ha minden főhős ugyanarról a bolygóról származna, és tágítani kellett az univerzumot is. Ami nagyon feldobja a bolygót az a rengeteg űrhajó roncs, és a sok kiborg lény, amely benépesíti.

ep7-takodana.jpegTakodana
A szigetvilág, amelyen egy középkori kastély magasodik. És ennyi. Azért vártam volna, hogy valami élővilágot is lássunk, de még az sem derült ki, hogy a Maz Kanatánál megforduló vendégek mivel és hova szálltak le az űrhajóikkal. A kastélyban legalább van élet, sok lény, robot, ami kell.

ep7-dqar.pngD'Qar
Annyit tudunk róla, hogy van körülötte sok aszteroida, amelyek egy hold maradványai lehetnek. Egyébként az egész bolygó felszíne a Yavin IV-re emlékeztet az ősi épületeivel. Szerintem eredetileg Yavin IV lett volna, csak aztán megváltoztatták, lásd Jakku.

ep7-starkillerbase.jpgStarkiller bázis
Havas, sziklás, kicsit erdős. Tajgavilág, nevezzük így. Fehér hó, fekete sziklák és fák, remekül rímel az Első Rend színeire. Maga a bázis pedig a Halálcsillagra. Sajnos élővilágot itt sem fedezhetünk fel. És ez az új rész egyik nagy rákfenéje, hogy a részleteket nem dolgozták ki úgy, ahogy Lucas tette volna.

ep7-ach-to.pngAhch-To
Ez is szigetvilág, csak itt több a víz, kisebbek a szigetek. Itt van az egyik első jedi templom, itt rejtőzött el Luke. És ennyi, amit tudunk róla.

 

Nektek melyik a kedvenc bolygótok?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr98327862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabóbakterúr 2016.02.05. 06:50:02

Nekem Coruscant a favoritom. Ha ott élhetnék...
Az Erő legyen Veled!

Control_ 2017.04.18. 11:26:52

Hiányoznak a Zsivány Egyes helyszínei: a Jedha és a Scarif

Control_ 2017.04.18. 11:50:57

@Ulrich von Lichtenstein: illetve még

Wobani, Eadu, Kafrene, Lah'mu
süti beállítások módosítása