Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Zsivány Egyes (Rogue One)

2017. január 02. - raves

poszter.jpegEgyszer azt mondtam, hogy én bármit megnézek, ami Star Wars, csak lőjenek benne lézerrel :) Igen, gyerekkoromban az tetszett a legjobban, ahogy suhannak a színes lézersugarak. Tyu-tyú! Szóval úgy vártam a Zsivány Egyest, hogy jöhet, hiszen Star Wars, úgyis elmegyek rá, akármilyen is lesz. Az előzetesek csupa jót ígértek, de hát már megtanultam, hogy az előzeteseknek annyira nem kell hinni, azokat úgy is össze tudják rakni, hogy köszönőviszonyban sincsenek a kész filmmel (mondjuk, itt is hasonló helyzet állt elő, de egészen más okokból kifolyólag. Erről később).

Elöljáróban annyit mondok, hogy a Zsivány Egyes beütött, tarolt, a legjobb Star Wars filmek között a helye. De... és most jön egy NAGY DE... teljesen másképpen hat, mint a sorozat többi része. Ezért is felemás a megítélése, ezért sem került a címbe a Star Wars felirat, ezért sem úszott a bevezető szöveg a csillagok előtt.

Ezért hiányoznak a szokásos Star Wars elemek. Nincsen kalandos üldözés, nincs fénykardpárbaj, és csak egy elharapott "Rossz előérzetem támadt"-ra futotta. Persze van benne csata, hohó, mekkora csata, de nincsenek benne tisztán jók és tisztán rosszak...

Megint előreszaladtam :) Először a technikai részekről. Kétszer láttam a filmet, egyszer szinkronosan, 3D-ben, aztán feliratosan, 2D-ben, és ezek alapján mindenkinek a második felállást ajánlom. Vader szinkronhangja pocsék - hiába ugyanaz, mint a Rebels sorozatban -, és Krennic igazgató csodásan gúnyos hangvétele is jobban átjön az eredeti hanggal. A 3D nem tesz túl sokat az élményhez, ellenben a CGI karakterek esetében 2D-ben sokkal hatásosabb az eredmény, vagyis inkább kevésbé lóg ki a lóláb.

A korábbi Star Wars filmekkel ellentétben a Zsivány Egyes nem annyira kalandfilm, sokkal inkább egy háborús dráma (persze annak meg túl kalandos), amire a fényképezés is rájátszik. Minden koszos, használt, ami legjobban az utcai harcokban érhető tetten. Nehéz nem a közel-keleti helyzetre asszociálni, emiatt azt kell mondjam, hogy néhol fájdalmasan aktuális is.

csapat.jpgAhogy megpendítettem, a szereplők nem fekete-fehér jelleműek, nem klasszikus hősök. A főszereplő, Jyn nem lázadó, nem a világot akarja megmenteni, csupán az apját. Nincs makulátlan előélete, hiszen börtönből szöktetik. Cassian Andor, a lázadó kapitány még rosszabb. Parancsra gyilkol, és bár kiderül, hogy neki is vannak morális dilemmái, biztosak lehetünk benne, hogy sok ártatlan életet kioltott az "ügy" érdekében. Apropó ügy. Az is kiderül ebből a filmből, hogy a lázadás nem egységes. Vannak szenátorok, akik nem akarnak kockáztatni, inkább fejet hajtanak a rémuralom előtt, ahelyett, hogy áldozatot hoznának, és vannak szélsőségesek, akik bármit feláldoznak annak érdekében, hogy minél többet ártsanak a rendszernek.

csata.jpgA Zsivány Egyes olyan, mintha a Star Wars világát meglocsolták volna egy kis realizmussal. Hol van a korábbi részek mitologikus meseszövése? Maximum nyomokban találjuk meg. Ahogy a mi generációnk felnőtt, egy-egy rész erejéig felnőtt a Star Wars világa is. Talán nem is olyan nagy baj ez, talán szükséges ez is ahhoz, hogy a Star Wars minél sokrétűbb legyen, hogy mindenki megtalálja benne a jót, kezdve a naiv gyermekeken át a sokat látott felnőttekig.

A történet egyébként nem bonyolult, de nem is kell annak lennie. A szereplőket felvázolja, a világot remekül árnyalja, és bár nincsenek benne Jedi lovagok, mégis sokat megtudunk az Erőről, a köré épített vallásról, a fénykardok működéséről. Járunk aszteroidára épített városban, szent helyen, ahol terroristák csapnak le egy birodalmi szállítmányra. Járunk egy birodalmi kutatóközpont közelében is, és részt vehetünk egy komplett csatában egy trópusi világon.

A film végig pörög és jól adagolja az infókat. Egyedül az Eadu-n, a birodalmi kutatóközpont bolygóján játszódó jelenetekkel nem voltam elégedett. Túl sok a véletlen, túl sok az infóhiány. Pont akkor találkozik az igazgató a mérnökökkel, amikor a lázadók is odaosonnak? Pont a bejáratnál kell találkozniuk? Miért is? Hogy oda lehessen lőni? Biztos, hogy a légicsapás a legjobb megoldás, ha likvidálni akarunk egy személyt? Szóval ezt lehetett volna elegánsabban is, hihetőbben is.

x-wing.jpgA végső felvonás azonban kellően epikus és drámai lett, hogy feledtessen minden korábbi botlást, és a főszereplőket addigra megkedveljük annyira, hogy izgulni tudjunk értük. Személyes két kedvencem Chirrut Imwe, a vak szerzetes, és K-2SO, az átprogramozott birodalmi robotok voltak, de egyébként a többiekkel sem volt bajom. Még Saw Gerrerával sem, bár az nem volt teljesen világos, hogy a végén miért adta fel a küzdelmet. Valahogy nem éreztem helyénvalónak, hogy csak állt, és nem tett semmit.

A filmnek úgy lett vége, hogy azonnal nézni lehessen a negyedik epizódot, ami egyrészt jó, mert felültet a nosztalgiavonatra, és emlékeztet rá, milyen remek - még mai szemmel is - az 1977-es első Star Wars film, másrészt kicsit elüti a drámai élét a filmnek.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy milyen lehetett (volna) a film eredeti befejezése, mert nem ilyen, abban biztos vagyok. A trailerekben ugyanis rengeteg olyan jelenet van, ami nem került bele a kész alkotásba, vagy nem így került bele. Jyn fut a tervekkel a bolygó felszínén, Jyn találkozik egy Tie-vadásszal, és a többi. Korábban hallottunk híreket hosszas utóforgatásokról. Talán csak egy kis humort csempésztek bele, talán csak több utalást tettek a korábbi filmekre, hogy jobban átjöjjön a "Star Wars feeling".

rosszak.jpgMert természetesen a rajongók kiszolgálása sem maradhatott el, amit személy szerint utálok - miért kell a Jedhán felbukkannia a tatooine-i kötekedőknek?  -, de volt, ami tetszett. Például a kék tej. Vagy Vader két jelenete. Az, hogy előszedték a régi koncepciót, és a sötét nagyúr kastélyát egy lávabolygóra tették (nem írják, hogy Mustafar, de mondjuk, legyen az), már eleve rengeteget ad az önmarcangoló karakterhez, pluszban még láthatunk egy kis Vader-pornót is, hasonlóan rövid időre megmutatva a testét, mint a Birodalom visszavág emlékezetes sisak-visszatevős jelenetében. És hát, amikor bekapcsolja a fénykardot... az már perverz.

Szóval a Zsivány Egyes méltó helyen szerepel az eredeti trilógia filmjei között (előtt), bővíti az univerzumot, mégis megőrzi annak relikviáit. Ha ilyenek lesznek a további spin-off filmek, akkor ennél is nyugodtabban dőlhetek majd hátra. Remélem, a nyolcadik epizód feljebb teszi a lécet, és a Han Solo-ban fogunk csalódni.

Én pedig keresztbe teszem az ujjaimat, és kérem az Erőt, hogy vezesse a Disney fejeseinek gondolatait egy Obi-Wan Kenobi film irányába. Vagy ezek után én egy Darth Vader fillmet se bánnék :)

ui: több helyről hallottam, hogy az emberek milyen béna címnek gondolják a Zsivány Egyest. Mármint a Zsivány szó miatt. De hát ha egyszer így fordították le a Birodalom visszavág elején bemutatkozó Zsivány osztag nevét, akkor muszáj tartanunk magunkat a hagyományokhoz, nem igaz?

ui2: talán az 1995-ös szinkronban nincs lefordítva, és Rogue-nak mondják, de ebben nem vagyok biztos.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5812090169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása