Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 18. - Zuhanások

2016. március 31. - raves

Valószínűleg minden kalandfilmben zuhannak egy jó nagyot vagy a főhősök vagy az ellenfelek, nem tudom, annyi bizonyos, hogy a Star Wars filmekre ez fokozottan igaz. Lucas kedvelte nagy mélységek fölé helyezni az akciójeleneteket, gondolom azért, hogy növelje a drámai hatást.

Az alábbiakban a legnagyobb zuhanásokat veszem sorra. Csak az emberek számítanak, a járművek, robotok nem.

IV. Epizód - Az új remény

ep4-trash.pngHan Solo a szemétzúzóba
Az első filmben még nincsenek nagy zuhanások, bár mélységek igen (lásd: kötelek). A hősök egyszer zuhannak egy közepeset, de akkor mindenki: Leia ötletére beugranak a bűzös szemétzúzóba. A nézők konkrétan Han Solo esését láthatják, aki ráadásul valami miatt fejest ugrik.


V. Epizód - A Birodalom visszavág

ep5-luke_atat.jpegLuke a lépegető hasától
Az ifjú Skywalker kötélen húzza fel magát a lépegető hasához, hogy felrobbantsa, de lefelé a hóba már úgy esik, mint az oroszok a háztetőkről.

ep5-luke_freeze.jpgLuke a fagyasztókamrába
Han Solo után ugye Luke-ot is lefagyasztotta volna a Birodalom, Vader sikeresen bele is löki az ifjú Jedipalántát a verembe, ám ő ügyesen kiforcejumpingol.

ep5-luke_big_falls.jpgLuke a Felhőváros szellőzőjébe
A film második zuhanását is Luke produkálja, itt egy komoly esésnek lehetünk szemtanúi. A félkarú srác az apjától és az igazságtól menekülve választja a bizonytalanságot, a zuhanás remekül szimbolizálja a kétségbeesést (érted: kétségbe - esés!)

 


VI. Epizód - A Jedi visszatér

ep6-oola.jpgOola és Luke a Rancorhoz
Jabba palotájának csapóajtaja kétszer is kinyílik, hogy eledelt szolgáltasson a pince rémének. Luke-kal ráadásul egy disznófejű űr is lepottyan. A zuhanás-fétist imádók nagy örömére.

 

ep6-bobafett.gifBoba Fett a Sarlacc szájába
A Star Wars leghülyébb haláláért is ringbe szálló fejvadász először a bárkának csapódik, aztán belepottyan a Sarlacc szájába. Böff, ennyi. Ja, a szörnyeteg torkába sokan belezuhannak az akciójelenet közben, szóval Kánaán!

ep6-atst_1.jpgAT-ST pilótája
Ezt a jóembert bizony Csubakka kapja ki az üléséből, és hajítja az Endor fái közé.

 

ep6-uralkodo.jpg

Palpatine a Halálcsillag szellőzőjébe
Az egyik legjobb és leglátványosabb zuhanás, amikor Vader, miután elkapta a lelkiismeret, belehajítja mesterét a Halálcsillag szellőzőjébe. Az öreg sith villámokat szórva zuhan le, mint egy mobil tüzijáték. A pokolból jött, a pokolba is megy vissza.

I. Epizód - Baljós árnyak

ep1-jedujump.jpgQui-Gon, Obi-Wan és Jar-Jar a palotaerkélyről
nem is igazi zuhanás, inkább egy nagyobb ugrás, egyedül Jar Jar bénázza el, mint mindig.

 

ep1-obiwan_reactor.jpgObi-Wan a theed-i reaktor hídról
Darth Maul egy laza rúgással küldi Obi-Want a mélybe, de szerencsére az ifjú padawan megkapaszkodik a sok híd egyikében, és sutty, visszaugrik, hogy folytassa a küzdelmet.

ep1-maul.pngDarth Maul a szellőzőbe
A sith lovag nemcsak lezuhan, de közben ketté is esik. Ő a második gonosz karakter, aki egy szellőzőben végzi.

II. Epizód - A klónok támadása

ep2-obi-wan.jpgObi-Wan a robotról
A jedi lovag az orgyilkos robotba kapaszkodva száguldozik, amíg ki nem lövik alkalmi járművét, ő pedig zuhanni kezd a corsucanti forgalomba.

ep2_anakinfalling.jpgAnakin a siklóból
Ha azt hittük, Obi-Wan után már senki nem zuhan ebben az akciójelenetben, akkor tévedtünk, ráadásul Anakin maga választja az utazás e formáját. Na, de ő nagyképű, másképpen talán nem is menne neki.

ep2-obiwankamino.jpgObi-Wan Tipoca városból
Ez aztán a gyönyörű esés! Obi-Wan az utolsó pillanatban tekeri a vékony kötelet egy oszlophoz, és állítja meg a zuhanást a viharos óceán fölött.

ep2-padmefactory.JPGPadmé az olvadt fém tárolóba
A doridgyárban némi dulakodást követően Padmé beleesik egy nagy tégelybe, amelybe a folyamat szerint nemsokára olvadt fém kerül. Persze R2 megmenti a lányt.

ep2-jangoshhot.pngJedi az erkélyről
Ez az idegen jedi lovag Dooku grófra támadna, de Jango Fett néhány jól irányzott lövéssel visszaküldi az arénába.

ep2-padmefallout.JPGPadmé a csapatszállítóról
Dooku üldözése közben a csapatszállító találatot kap, és mivel a szenátor nem kapaszkodik eléggé, kizuhan a Geonosis homokjára.

 


III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

ep3-dooku_1.jpgDooku a hídról
A gróf korát meghazudtoló akrobatikus ugrással fogadja a jediket. Ez sem igazi esés.

 

ep3-obiwanfalls.jpgObi-Wan a gyíkról
A 66-os parancs kiadása után a klónok ágyúval lőnek verébre gyíkra, így döglik meg Obi-Wan hátasa is, és a jedi mester így zuhan egy sziklák közt megbúvó tóba.

ep3-yodafall.jpgYoda a szenátusi páholyból
A jedi és a sith mester küzdelme során megy az adok-kapok rendesen, és egy kis villámcsapkodás után Yoda lezuhan a magasból, pattan itt-ott egyet, megkapaszkodik, aztán tovább zuhan. Elég fájdalmas lehetett.


VII. Epizód - Az ébredő erő

ep7-han_solo_fall.JPGHan Solo a Starkiller bázis hídjáról
Ben Solo már majdnem visszaáll a jó oldalra, de a nap fénye éppen akkor tűnik el, és az ifjú Vader imitátor mégsem adja oda a kardját az apjának, inkább bekapcsolja. Han Solo-t nem elég, hogy mellkason döfi, de a teste még le is zuhan a hídról a tátongó mélységbe.

 

Nektek melyik zuhanás tetszett a legjobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr578534842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyúlontúl 2016.03.31. 11:35:13

Palpatine Halálcsillag szellőzőjébe esése. Nagyon látványos. És a SW lényege! Van még benne jó :) Mármint Vaderben.
süti beállítások módosítása