Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

(Nem annyira) kötelező elemek 6. - Kötél

2016. február 02. - raves

Ezt a kötelező elemet tegnap fedeztem fel, és igazából nem is klasszikus kötelező elem, egyszerűen csak észrevettem, hogy minden Star Wars filmben van legalább egy jelenet, amelyben szerepel egy kötél/kábel, és azon többnyire lengenek, felmásznak vagy lemásznak. Nézzük őket sorban!

IV. Epizód - Az új remény

ep4-dstar.jpgLuke és Leia a Halálcsillagon
Csókot követen a főhősök átlendülnek egy akna felett a Halálcsillagon. A klasszikus jelenet, amely egy lövöldözős akciórészt zár le. Minden kalandfilmben helyet kap egy mélység fölötti átlendülés, nincs ez másképpen az első Star Wars film esetében sem, ráadásul a főcímzene csendül fel alatta. Epikus!

V. Epizód - A Birodalom visszavág

ep5-walker.jpgLuke vs. Lépegető
A hoth-i csatában Luke megússza, hogy széttapossa egy birodalmi lépegető, de gondol egyet, és kilő egy kábelt, amellyel felhúzza magát a gépszörny hasához. Fénykard, bomba, heveder kiold, bumm. Így dolgozik egy lázadó gerilla.

ep5-dagobah.jpgLuke a dzsungelben
Az erő útjainak tanulása közben Luke sokat rohangál és szaltózik Yoda mesterrel a hátán, és közben előfordul, hogy indákba kapaszkodva kell lengedeznie. Hiába, aki főhős akar maradni egy kalandfilmben, annak ehhez is értenie kell.

Luke és a kábelek
Amikor a Bespinen Vader és Luke küzdenek, a fiatal jedi belepottyan a hibernáló kamrába, majd onnan felugrik, és a kábeleken mászik fel. Nem egy klasszikus kötéljelenet, de azért megemlítem. Vader szövege emlékezetesebb: "Impressive. Most impressive."

VI. Epizód - A Jedi visszatér

ep6-barge.jpgLuke és Leia a bárkán
Miután mindenkit megöltek Jabba bárkáján, Luke belerúg az ágyúba, hogy felrobbantsa a kócerájt, és igazi hősként távozva maga mellé kapja a bikinis jócsajt, hogy átlendüljenek a homok felett lebegő szkiffre. Jó a kameraállás, jó a mozdulat, jó a nő.

ep6-csubi.jpgEwokok
Az ewokok szeretnek indákon lengedezni, például az az ewok is, aki elcsalja a birodalmi járőröket a bunkertől, és az irányíthatatlanná vált robogóról egy inda segítségével ugrik le. Komikus jelenet a jobbik fajtából.

Csubakka vs. lépegető
A vuki igazi tarzan-üvöltéssel (WTF?) lendül az Endor fái közt, hogy rávesse magát egy kétlábú lépegető tetejére. Nem annyira epikus, inkább kínos.

I. Epizód - Baljós árnyak

ep1-cable.jpgPadmé az ablakban
A királynő be akar jutni a saját palotájába, és mivel kívül nincs lift, ezért szigonypuskákkal lőnek kábeleket a felső emeletre, hogy így jussanak be a fenti folyosókra, ahol folytatódhat a tűzharc. Nem annyira epikus, inkább fura érzés egy rakás ember hátsóját nézni.

II. Epizód - A klónok támadása

ep2-obiwan.jpgObi-Wan vs. Jango
Obi-Wan lezuhan a kaminoi város széléről, miután Jango végigvonszolta a betonon. A jedi lovagunk azonban szemfüles, és a kötelet egy jól irányzott dobással, zuhanás közben rögzíti valahová, így az utolsó pillanatban mégsem csapódik a hullámok közé. Mondjuk a kötél inkább zsineg, és jó vékony, és mivel sokat zuhant, szerintem véresre kellett volna vágnia a kezét, de fogjuk a dolgot az erőre.

ep2-padme.jpgPadmé vs. Nexu
Az arénában játszódó kivégzés jelenetben Padmé a lánca segítségével lendül le az oszlopról, hogy nagyobb lendületet vehessen egy jól irányzott rúgáshoz. Nem vagyok benne biztos, hogy megérte.

III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

ep3-vuki.pngVukik a Kashyyykon
Csak azért, hogy kiderüljön, a vukik mindig tarzan-üvöltéssel lengenek, a kashyyyki csatában több vuki is így támad meg egy droidot. Ööööö... Most jobb lett? Nem.

 


Anakin vs. Obi-Wan

Fénykardpárbaj közben is lehet lengeni, nagyon epikus, főleg, ha izzó láva felett csinálják. Klasszikus kalandfilm elem lézerváltozatban, csak meglehetősen rövid.

VII. Epizód - Az ébredő erő

ep7-rey.jpgA roncsvadász
Rey kapásból úgy mutatkozik be, hogy egy kötélen ereszkedik lefelé egy csillagromboló roncsának gyomrába, csak hogy egyértelmű legyen, hogy ki a főhős. A főhős az, aki kötélen mászik, leng, kapaszkodik. Ilyen egyszerű.

 

Valamit kihagytam? Szóljatok! 

Nektek melyik köteles jelenet a kedvencetek? Az én TOP 5-ös listám holnap kiderül!

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr18346786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása