Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

Star Wars társasjátékok - Imperial Assault

2017. január 03. - raves

swi01_main.pngKörülbelül 10 éve lettem aktív társasjátékos, amikor az életemből kezdett kikopni a szerepjáték. Pedig középiskolás és egyetemista éveim alatt azt gondoltam, hogy ez a játékforma sosem fog kiveszni az életemből. Végül nem veszett el, csak átalakult :) Évente egyszer-kétszer azért játszom szerepjátékot, de persze az ilyen egy-egy alkalmak nem az igaziak.

Azt gondoltam, a társasjátékok majd visszaadnak valamennyit a közösségi játékélményből. Először sokat Carcassonne-oztam, aztán lassan eltolódtam a fantasy játékok és dungeon crawlerek irányába (pl.: DungeonQuest), aztán belebotlottam a Descentbe (magyarul Odalent), ami már majdnem szerepjáték.

Amikor 2014 végén megjelent a Descent Star Wars változata, az Imperial Assault, nagyot nyeltem, mert tudtam, hogy ez egyszer kell nekem. De akkoriban a fiam is kisebb volt, a lányom meg csak egy éves, és pénzkidobás lett volna, ha akkor megveszem.

Aztán sorra jöttek ki a kiegészítők, míg tavaly szeptemberben bejelentették, hogy év végére érkezik a Jabba's Realm, és akkor megtörtem. Mivel Star Wars rajongásom a Jedi visszatérrel kezdődött, kiemelten kedvenc helyem Jabba palotája. A dobozt persze rögtön egy hatalmas rancor modellel reklámozták, és hát...

Tovább

Zsivány Egyes (Rogue One)

poszter.jpegEgyszer azt mondtam, hogy én bármit megnézek, ami Star Wars, csak lőjenek benne lézerrel :) Igen, gyerekkoromban az tetszett a legjobban, ahogy suhannak a színes lézersugarak. Tyu-tyú! Szóval úgy vártam a Zsivány Egyest, hogy jöhet, hiszen Star Wars, úgyis elmegyek rá, akármilyen is lesz. Az előzetesek csupa jót ígértek, de hát már megtanultam, hogy az előzeteseknek annyira nem kell hinni, azokat úgy is össze tudják rakni, hogy köszönőviszonyban sincsenek a kész filmmel (mondjuk, itt is hasonló helyzet állt elő, de egészen más okokból kifolyólag. Erről később).

Elöljáróban annyit mondok, hogy a Zsivány Egyes beütött, tarolt, a legjobb Star Wars filmek között a helye. De... és most jön egy NAGY DE... teljesen másképpen hat, mint a sorozat többi része. Ezért is felemás a megítélése, ezért sem került a címbe a Star Wars felirat, ezért sem úszott a bevezető szöveg a csillagok előtt.

Ezért hiányoznak a szokásos Star Wars elemek. Nincsen kalandos üldözés, nincs fénykardpárbaj, és csak egy elharapott "Rossz előérzetem támadt"-ra futotta. Persze van benne csata, hohó, mekkora csata, de nincsenek benne tisztán jók és tisztán rosszak...

Tovább

Kötelező elemek 20. - Kifejtett zenei témák

John Williams nem véletlenül kapott Oscart a Star Wars zenéjéért: a sorozathoz szorosan hozzátartoznak a jól ismert dallamok, sőt, önálló életet is élnek. A birodalmi induló feldolgozásainak számát megtippelni sem lehet. Lucas nyilatkozta egyszer, hogy úgy alkotta meg a Star Wars-t, hogy hang nélkül, pusztán a képek és a zene erejével meg lehessen érteni. Ezért is alkalmazták azt a módszert, hogy minden szereplőhöz alkottak egy zenei motívumot, amely a hangulathoz illő verzióban csendül fel az adott jelenetekben.

Ezeket a motívumokat és tételeket felsorolni is nehéz, ezért most csak azokat emelem ki, amelyeket Williams "kibontott" a filmzenei albumok és koncertek kedvéért. Persze azon tételeket azért felsorolom, amelyek nagyon tetszenek.

Tovább

TOP 3 - Betétdalok

mos_eisley_cantina_band.jpgRövid felsorolás után rövid lista, azaz jöjjön a kedvenc 3 betétdalom a Star Wars világából:

3. Jabba Flow (VII),
mert kellemesen különös, remekül passzol a többihez, és a zenekar is egyszerre középkori és starwarsos.

2. Max Rebo Band: Lapti Nek (VI),
mert jobban tetszik, mint az új változat, valószínűleg azért, mert A Jedi visszatér gyerekkorom meghatározó filmélménye. A mai napig emlékszem a mély fúvós szólóra a közepén :)

1. Cantina Band #1 (IV),
mert ez az ultimate Star Wars betétdal, amit mindenki ismer, mindenki dúdol. Én sem mehetek el mellette szó nélkül.

A te listád hogyan alakul?

Kötelező Elemek 19. - Betétdalok

e6s_key_98.jpgA Star Wars filmekben gyakran bukkan fel olyan jelenet, amikor a főhősök kocsmába, bárba, lebujba, kastélyba, bűnbarlangba merészkednek, és olyankor felcsendül valami autentikus háttérzene. Ezek a dalok gyakran furcsa dallamokkal, furcsa hangzásokkal és hangszerekkel járnak együtt, arról nem is beszélve, hogy milyen különös lények adják elő őket. Nézzük is meg, miféle dalok csendülnek fel az egyes részekben (videókkal).

IV. Epizód - Az új remény

Cantina Band #1
Ez a dal szól, amikor Obi-Wan, Luke és a két dorid belépnek Mos Eisley kocsmájába, a Cantinába. Klasszikus dal, mindenki ismeri, a kezdőtaktusokat talán még dúdolni is tudja. A nótát a kopasz "alien" zenekar játssza, őket egyébként úgy hívják, hogy "Figrin D'an and the Modal Nodes", és miközben zenélnek, a kamera végigpásztáz a kocsmán, hogy megismerjük az egzotikus törzsközönséget.

mos_eisley_cantina_band.jpgCantina Band #2
Ez a dal akkor csendül fel, amikor már megtörtént a híres karlevágás, és a főhősök Han Solo-val, valamint Csubival megtárgyalják a fuvar részleteit. Igazi háttérmuzsika, semmi kiemelkedő nincs benne.

A két Cantina dal itt meghallgatható.

VI. Epizód - A Jedi visszatér


The Max Rebo Band - Lapti Nek
Aki csak DVD/Blu-rey-ről ismeri a filmet, az nem is tudja, micsoda diszkóslágerről maradt le. Az eredeti verziót 1997-ben cserélte le Lucas a Felújított Változat bemutatásakor. Remélem, csak azért, mert bővítette a táncos-zenélős jelenetet Jabba palotájában, amelyre Oola, a szegény sorsú lány ropta, és aki ellen mert szegülni Jabbának. Az eredeti verzió szerény véleményem szerint ma is megállná a helyét.

Tmax_rebo_band_maxrebo1-medium.jpghe Max Rebo Band - Jedi Rocks
Ez az új verzió. A diszkós hangulatból Broadway táncshow lett, Lucas kicsit szerintem mellé lőtt ezzel. Jabbához nem illik ez a fajta hangulat, de végül is... Mindegy. Ez ilyen.

robot-waiter-artoo.jpgBarokk muzsika Jabba bárkáján

Miközben Jabba a foglyokkal együtt a Sarlacc-hoz tartanak, és Artu frissítőket szolgál fel az udvaroncoknak, ez a lágy, már-már álmosító barokk muzsika szól a háttérben. Szintén Max Rebo és bandájának előadásában.

 

Győzelem az Endoron (eredeti)
A Szövetség ezzel a dallal ünnepli a Birodalom felett aratott győzelmét, legalábbis eredetileg, mert ezt is lecserélte Lucas. Az a helyzet, hogy igaza volt. Ez egy súlytalan nóta, nem annyira érzem át a győzelmi mámort, mondjuk, az is igaz, hogy Luke gyásza is belepiszkít a képbe.

holidays04.jpg
Győzelem az Endoron (új)
Na, ez lett az új verzió, ami sajnos megint nem jó. Nem is tudom, milyen zene ez, de inkább olyan, mint egy Dallas-féle sorozat főcím dala, mint egy Star Wars film ünnepi fanfárja. Inkább maradt volna az eredeti...

I. Epizód - Baljós árnyak

Az ünneplés Augie's Nagy Városi Zenekarának előadásában.
Ez az elég furcsa, kórusokkal megtűzdelt dal csendül fel a film legvégén, miközben a naboo-i őslakosok és a helyi erők együtt masíroznak végig az utcán konfettiesőben. Érdekessége, hogy Palpatine tételének egy vidámabb, gyorsabb verziója. Talán ezért mászik annyira az ember fülébe, mint inkább az idegeire.

palace_plaza.jpg 

VII. Epizód - Az ébredő erő

Jabba Flow
Vándorzenészek által előadott dal Maz Kanata kastélyában. Hutt nyelven. Érdekesség, hogy maga a rendező, J.J. Abrams is közreműködött a megírásában. Szerintem simán beáll a sorba, dünnyögős, kellemes zene, kellően furcsa is.
maz-band-1536x864-941638260800.jpg

Nektek melyik a kedvenc Star Wars betétdalotok? Holnap kiderül, hogy nekem melyik a Top 3.

TOP 5 - Zuhanás

Sok emlékezetes zuhanásos jelenet van, sok akcióból születik, mégis azok maradnak meg jobban, amelyekhez valami érzelem kötődik. Úgyhogy ennek a listának az elkészítése egyáltalán nem okozott gondot, adta magát és kész.

ep6-palpatinefalls.jpg

5 - Obi-Wan Tipoca városból (II),
mert ez a Jango Fett vs. Obi-Wan Kenobi az egyik kedvenc jelenetem, és ehhez hozzátartozik ez a zuhanás is.

4 -  Han Solo a Starkiller bázis hídjáról (VII),
mert szívszorító, amikor a saját fiad döf át egy fénykarddal, és szép a mozdulat, ahogy Han megfogja Ben/Kylo arcát.

3 - Obi-Wan a gyík hátáról az Utapaun (III),
mert nagyon jó a zene, nagyon jó a látvány. A jedik elbuktak.

2 - Luke a Felhőváros szellőzőjébe (V),
ez  nem kérdés. Klasszikus jelenet, Luke a mélybe száll.

1 - Palpatine a Halálcsillag szellőzőjébe (VI),
mert így kell végződnie egy trilógiának. A gonoszt saját tanítványa hajítja a mélybe.

Mutasd a listád!

Kötelező elemek 18. - Zuhanások

Valószínűleg minden kalandfilmben zuhannak egy jó nagyot vagy a főhősök vagy az ellenfelek, nem tudom, annyi bizonyos, hogy a Star Wars filmekre ez fokozottan igaz. Lucas kedvelte nagy mélységek fölé helyezni az akciójeleneteket, gondolom azért, hogy növelje a drámai hatást.

Az alábbiakban a legnagyobb zuhanásokat veszem sorra. Csak az emberek számítanak, a járművek, robotok nem.

IV. Epizód - Az új remény

ep4-trash.pngHan Solo a szemétzúzóba
Az első filmben még nincsenek nagy zuhanások, bár mélységek igen (lásd: kötelek). A hősök egyszer zuhannak egy közepeset, de akkor mindenki: Leia ötletére beugranak a bűzös szemétzúzóba. A nézők konkrétan Han Solo esését láthatják, aki ráadásul valami miatt fejest ugrik.

Tovább

TOP 3 - Fénykardok

mace.jpeg
Elmaradt a Top 3 fénykard! Gyorsan pótolom is. Már megint nehéz dolgom volt, mondhatnám, de ez nem lenne igaz, mert mi a nagyon nehéz ebben? Nem matekvizsga feladata, ugyebár.

 

Íme tehát a szubjektív listám:

3 - Kylo Ren fénykardja,
mert olyan egyszerű, olyan "kézműves", olyan durva és kiforratlan, mint a forgatója.

2 - Luke második fénykardja,
mert elegáns, és mert szépen repül R2 fejéből Luke kezébe.

1 - Mace Windu fénykardja,
mert lila, mert aranyozott, mert más, mint a többi.

ep2-windu.png

Neked van listád? Miért nincs?

Star Wars Identities - Kiállítás

bobafett.jpgTegnap többed magammal felkerekedtem, és elautóztam Bécsbe, hogy megtekintsem a Star Wars kiállítást. Jegyeket online beszereztük, így azon sem kellett aggódni, mekkora lesz a sor. Egyébként nem volt olyan nagy, talán azért is, mert már egy ideje megy a kiállítás, másrészt délben érkeztünk, hétköznap, a húsvéti szünet előtt.

Tovább

Kötelező elemek 17. - Fénykardok

luke.pngA jedikről és sith-ekről már esett szó korábban a fénykardpárbajok kapcsán, de arról még nem beszélgettünk, hogy maga a fénykard miféle fegyver. Számomra a Star Wars filmek egyik esszenciája, egyszerűen imádom, amikor bekapcsolják. Könnyed, mégis veszélyes. Civilizáltabb korok elegáns fegyvere. A hangja is fantasztikus, Ben Burtt valami elképesztő módon érzett rá, mitől lesz valami egyedi.

Az alábbiakban sorra veszem, hogy miféle fénykardok bukkantak fel az egyes filmekben, mennyire néznek ki jól, mennyire fontosak a történet szempontjából. Az előzmény trilógiában ebben az esetben is "túlburjánzás" várható, igyekszem csak a lényegre koncentrálni.

Tovább