Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező Elemek 19. - Betétdalok

2016. szeptember 06. - raves

e6s_key_98.jpgA Star Wars filmekben gyakran bukkan fel olyan jelenet, amikor a főhősök kocsmába, bárba, lebujba, kastélyba, bűnbarlangba merészkednek, és olyankor felcsendül valami autentikus háttérzene. Ezek a dalok gyakran furcsa dallamokkal, furcsa hangzásokkal és hangszerekkel járnak együtt, arról nem is beszélve, hogy milyen különös lények adják elő őket. Nézzük is meg, miféle dalok csendülnek fel az egyes részekben (videókkal).

IV. Epizód - Az új remény

Cantina Band #1
Ez a dal szól, amikor Obi-Wan, Luke és a két dorid belépnek Mos Eisley kocsmájába, a Cantinába. Klasszikus dal, mindenki ismeri, a kezdőtaktusokat talán még dúdolni is tudja. A nótát a kopasz "alien" zenekar játssza, őket egyébként úgy hívják, hogy "Figrin D'an and the Modal Nodes", és miközben zenélnek, a kamera végigpásztáz a kocsmán, hogy megismerjük az egzotikus törzsközönséget.

mos_eisley_cantina_band.jpgCantina Band #2
Ez a dal akkor csendül fel, amikor már megtörtént a híres karlevágás, és a főhősök Han Solo-val, valamint Csubival megtárgyalják a fuvar részleteit. Igazi háttérmuzsika, semmi kiemelkedő nincs benne.

A két Cantina dal itt meghallgatható.

VI. Epizód - A Jedi visszatér


The Max Rebo Band - Lapti Nek
Aki csak DVD/Blu-rey-ről ismeri a filmet, az nem is tudja, micsoda diszkóslágerről maradt le. Az eredeti verziót 1997-ben cserélte le Lucas a Felújított Változat bemutatásakor. Remélem, csak azért, mert bővítette a táncos-zenélős jelenetet Jabba palotájában, amelyre Oola, a szegény sorsú lány ropta, és aki ellen mert szegülni Jabbának. Az eredeti verzió szerény véleményem szerint ma is megállná a helyét.

Tmax_rebo_band_maxrebo1-medium.jpghe Max Rebo Band - Jedi Rocks
Ez az új verzió. A diszkós hangulatból Broadway táncshow lett, Lucas kicsit szerintem mellé lőtt ezzel. Jabbához nem illik ez a fajta hangulat, de végül is... Mindegy. Ez ilyen.

robot-waiter-artoo.jpgBarokk muzsika Jabba bárkáján

Miközben Jabba a foglyokkal együtt a Sarlacc-hoz tartanak, és Artu frissítőket szolgál fel az udvaroncoknak, ez a lágy, már-már álmosító barokk muzsika szól a háttérben. Szintén Max Rebo és bandájának előadásában.

 

Győzelem az Endoron (eredeti)
A Szövetség ezzel a dallal ünnepli a Birodalom felett aratott győzelmét, legalábbis eredetileg, mert ezt is lecserélte Lucas. Az a helyzet, hogy igaza volt. Ez egy súlytalan nóta, nem annyira érzem át a győzelmi mámort, mondjuk, az is igaz, hogy Luke gyásza is belepiszkít a képbe.

holidays04.jpg
Győzelem az Endoron (új)
Na, ez lett az új verzió, ami sajnos megint nem jó. Nem is tudom, milyen zene ez, de inkább olyan, mint egy Dallas-féle sorozat főcím dala, mint egy Star Wars film ünnepi fanfárja. Inkább maradt volna az eredeti...

I. Epizód - Baljós árnyak

Az ünneplés Augie's Nagy Városi Zenekarának előadásában.
Ez az elég furcsa, kórusokkal megtűzdelt dal csendül fel a film legvégén, miközben a naboo-i őslakosok és a helyi erők együtt masíroznak végig az utcán konfettiesőben. Érdekessége, hogy Palpatine tételének egy vidámabb, gyorsabb verziója. Talán ezért mászik annyira az ember fülébe, mint inkább az idegeire.

palace_plaza.jpg 

VII. Epizód - Az ébredő erő

Jabba Flow
Vándorzenészek által előadott dal Maz Kanata kastélyában. Hutt nyelven. Érdekesség, hogy maga a rendező, J.J. Abrams is közreműködött a megírásában. Szerintem simán beáll a sorba, dünnyögős, kellemes zene, kellően furcsa is.
maz-band-1536x864-941638260800.jpg

Nektek melyik a kedvenc Star Wars betétdalotok? Holnap kiderül, hogy nekem melyik a Top 3.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr2011678925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyúlontúl 2016.09.06. 20:12:29

Cantina Band #1 - Csengőhangnak is tuti :)
süti beállítások módosítása