Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 17. - Fénykardok

2016. március 23. - raves

luke.pngA jedikről és sith-ekről már esett szó korábban a fénykardpárbajok kapcsán, de arról még nem beszélgettünk, hogy maga a fénykard miféle fegyver. Számomra a Star Wars filmek egyik esszenciája, egyszerűen imádom, amikor bekapcsolják. Könnyed, mégis veszélyes. Civilizáltabb korok elegáns fegyvere. A hangja is fantasztikus, Ben Burtt valami elképesztő módon érzett rá, mitől lesz valami egyedi.

Az alábbiakban sorra veszem, hogy miféle fénykardok bukkantak fel az egyes filmekben, mennyire néznek ki jól, mennyire fontosak a történet szempontjából. Az előzmény trilógiában ebben az esetben is "túlburjánzás" várható, igyekszem csak a lényegre koncentrálni.

IV. Epizód - Az új remény

ep4-luke_1.jpgLuke fénykardja
Ez az a fénykard, amelyet először kapcsolnak be a Star Wars történelemben. A fegyver maga is történelem, hiszen Luke apjáé volt, aki azt akarta (ja, nem!), hogy majd a fiáé legyen, legalábbis Obi-Wan így adta elő. Luke a nézőkkel együtt, áhítattal nézi a kéken derengő pengét, és ahogy suhintgat vele, kis híján levágja C-3PO fejét. Kinézetre egyébként nem egy hű de dizájnos darab, eléggé semmilyen, a sztorija mégis egyedivé teszi.

ep4-obi-wan.jpgObi-Wan fénykardja
Az első kard, amellyel levágják valakinek a valamijét. Zseblámpára emlékeztet, amelyet két kézzel markolnak. Az első fénykardpárbajt is ezzel a fegyverrel vívják, és sajnos többet nem szerepel a filmben.

ep4-vader_2.jpgDarth Vader fénykardja
Piros penge, remek választás a fekete páncél mellé. A markolata is fekete. Amúgy hasonlít Luke apjának fénykardjához, ami persze nem meglepő, de akkoriban szerintem inkább a véletlen műve volt. Vader kardja se tetszik különösebben.


V. Epizód - A Birodalom visszavág

Nincs új fénykard. Szerencsére Yoda zsebéből sem bukkan elő fénykard, nem is állna jól a zöld mesternek. Egyetlen érdekesség, hogy Luke elveszíti a kardját (egészen pontosan az apja kardját) a kezével együtt a Bespinen. A hetedik epizód ismeretében ez még fontosabb momentum.


VI. Epizód - A Jedi visszatér

ep6-luke.jpgLuke új fénykardja
Végre kiderül, hogy nemcsak kék és piros fénykardok léteznek, hanem bizony zöldek is! Luke új kardja abszolút telitalálat mind a színét, mind a formáját tekintve. Obi-Wan fénykardjára hasonlít egyébként, ami valahol jogos, hiszen Luke az öreg mester kunyhójában készítette el.


I. Epizód - Baljós árnyak

ep1-qui-gon-jinn_s-lightsaber.pngQui-Gon Jinn fénykardja
A Jedi mester zöld fénykardja a korábbi filmek obi-wani hagyományait követi, vagyis éppen fordítva, ha a kronológiai sorrendben nézzük a filmeket: Obi-Wan fénykardja a mestere fegyverére hasonlít. Újítás az eddig látott fénykardokhoz képest a piros gomb,és a nem körbefutó markolatbordázat.

ep1-obi-wan.jpgObi-Wan fénykardja
Szintén piros gombbal aktiválható. Ami tetszik rajta nagyon, hogy szegecsszerű a markolatgomb díszítése. Ez egy kék kard egyébként, és bár Obi-Wan ezzel a fénykarddal küzd meg Darth Maullal, mégsem ezzel vágja ketté a sith lovagot, hanem a mestere fegyverével.

ep1-darth_maul_s_lightsaber.jpgDarth Maul fénykardja
Végre egy látványos, és logikus újítás! A duplapengés fénykard őrületbe kergette a rajongókat már az első bemutató idején. Ráadásul Maul használni is tudja, nem csak kellékként tartja a kezében. Meglepően egyszerű dizájn, semmi csicsa.


II. Epizód - A klónok támadása

ep2-anakin_1.jpgAnakin fénykardja
Vader és Anakin későbbi fénykardjának a kombinációja. Fémes és fekete elemek követik egymást. A három változat közül egyértelműen ez a legszebb, kár, hogy a droidgyárban szétvágja egy szeletelőgép.

ep2-dookusaber.jpgDooku gróf fénykardja
Újabb sith, újabb különleges fegyver. Az elegáns grófhoz egy elegáns fegyver illik, és a görbe markolat, amellyel sétapálcaszerűen tartható ki a vörös penge remekül kiszolgálja a sith lovagot.

ep2-windu.pngMace Windu fénykardja
Hehe! Az első és egyetlen lila fénykard. A sztori szerint a jedi mestert alakító Samuel L. Jackson kérdezte meg Lucas-t, hogy lehetséges-e a kéktől és zöldtől eltérő szín, és azt a választ kapta, hogy persze, miért ne. Szerintem nagyon cool, egyedi, főleg a sok aranyozással. Szeretem.

 

ep2_yodas.jpegYoda fénykardja
Mint már többször kifejtettem, Yodának sosem lett volna szabad fénykardot ragadnia. Persze, ha már megtette, akkor legyen már neki is egy frankó fegyvere. Hát nem lett. A kicsi fénykard pont úgy néz ki, mint Anakiné. Csak kopottabb.


III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

Obi-Wan és Anakin fénykardja
Ebben az epizódban mindketten azokat a fénykardokat forgatják már, amelyek az eredeti trilógiában is szerepelnek. Jó tudni, hogy két klasszikus penge csap össze a film végi epikus küzdelemben.

ep3-palpatine.jpgDarth Sidious fénykardja
Megmondom őszintén, Palpatine-nak valami sötétebb vagy (nemistudom) félelmetesebb, baljósabb markolatot tudtam volna elképzelni. Ez a fegyver inkább a szenátorhoz illik, mintsem a sith mesterhez. Amúgy nagyon szép darab, igazi múzeumban mutogatós fajta.

ep3-grievous_1.jpgGrievous fénykardjai
Mivel a droidvezér is harcol a filmben fénykardokkal, őt is megemlítem, bár túl sokat nem látszanak a fegyverei, Obi-Wan hamar megfosztja őt tőlük.


VII. Epizód - Az ébredő erő

Finn és Rey fénykardja
Ez az kard, amit Anakin a harmadik részben, Luke pedig a negyedik és örödik részben forgatott. Tetszik, hogy igazi legendává vált ez a fegyver, amit átjár az erő, és az érintésével emlékek, látomások fakadnak fel Rey-ben. Először Finn kapcsolja be, és csak a végén harcol vele Rey.

ep7-kyloren_1.pngKylo Ren fénykardja
Az új gonosz karakternek új típusú fénykard dukál, ha már Maul és Dooku is megkapták a magukét. Nekem nagyon tetszik a lézer-keresztvas, és az is, hogy Kylo Ren hasonlóan vív, mint a középkori lovagok. Az is tetszetős, hogy a penge nem olyan stabil, mint a korábbi fénykardoké, sokkal vadabb, lángszerűbb, és ehhez durva hangeffekt is dukál.

Tudom, sokkal több jedi és fénykard bukkan fel a filmekben, véletlenszerűen ide is szórok néhányat kommentár nélkül.

Ki-Adi Mundi kardja:

ki-adi_mundi.jpg

Kit Fisto kardja:kitfisto.jpg

Shaak Ti kardja:shaak_ti.jpg

Plo Koon kardja:ep2plokoonsaber.jpg

 

Nektek melyik a kedvenc fénykardotok?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr358510884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyúlontúl 2016.03.23. 17:24:45

Kylo Ren-é :) Nekem bejött a keresztlézer. Meg kb. olyan, mint a gazdája. Instabil :)
süti beállítások módosítása