Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Szereplők - Gonoszok - Előzmény trilógia

2016. március 17. - raves

Az előzmény trilógia a korábbi részekhez hasonlóan bővelkedik gonoszokban, a nagy kérdés azonban, hogy mennyire emlékezetesek ezek a karakterek. Az eredeti filmekben ugyanis egy sor ikonikus rosszfiú szerepelt, és sajnos azt kell mondjam, hogy újítások terén az előzmény trilógia nem igazán tud labdába rúgni. A legnagyobb hibát talán Lucas ott követte el, hogy Vader előtt nem volt olyan tanítványa Palpatine-nak, aki több részen keresztül felbukkant volna, mindenki idő előtt elhalálozott.

I. Epizód - Baljós árnyak

nute.jpgNute Gunray és a Kereskedelmi Szövetség
A neimoidiak egy gyáva népség, ezt Qui-Gon rögtön érzi, amikor az űrhajójukra teszi a lábát. Ezért Nute Gunray alkirály és bandája nem is igazi gonoszok, csak Darth Sidious bábjai. Maguktól nem igazán tesznek semmit sem, erőtlenek.


sidious_hologram.pngPalpatine/Darth Sidious
Ő az átívelő gonosz szereplő, az eredeti trilógiából importált főgonosz. Bár csak a harmadik részben derül ki, hogy a szenátor és a sith nagyúr ugyanaz a személy, aki ismeri a Star Wars világát és háttértörténeteit, annak ez teljesen nyilvánvaló volt a kezdetektől fogva.

Az első részben Palpatine valóban segítőkész szenátornak látszik, csak egy-egy félmosoly jelzi, hogy nem feltétlenül azt gondolja, amit mond. Darth Sidious pedig kizárólag hologram formájában tűnik fel (kivéve a coruscanti erkélyjelenetet), és nem tesz mást, csak utasítja a Kereskedelmi Szövetséget és a tanítványát. Az már korán egyértelművé válik, hogy gátlástalan, és ellentmondást nem tűrő személy.

darth_maul_profile.pngDarth Maul
A sith lord, aki nem a szövegével vagy a tetteivel vívta ki a rajongók tetszését, hanem a puszta kinézetével. Darth Vaderhez képest meglehetősen friss külső és a vörös szín használata nagyszerűen visszaadja a harcos karaktert. Hiszen Darth Maulnak csak az a dolga, hogy remekül vívjon, és hogy méltó ellenfele legyen a jediknek. A kardja is különleges, két pengéjű fegyver. Szúrósan néz, és suttogva beszél, és sajnos balfék módjára esik szét a film végén.

sebulba.PNGSebulba
A tatooine-i epizód főgonosza, aki nem csupán ellenfele Anakinnek a fogatversenyen, hanem igazi szemétláda. Nem elég, hogy amúgy is ő az esélyes, ráadásul titokban meg is buherálja Ankakin fogatát. Plusz a legtöbb versenyző haláláért, balesetéért ő a felelős.

II - III. Epizód - A klónok támadása és A sith-ek bosszúja

sith_darth_sidious.jpgPalpatine/Darth Sidious
A második részben alig bukkan fel Sidious nagyúr, csak a film legvégén, amikor kiderül, hogy az egész klónháború az ő kreálmánya. A harmadik részben pedig azt nézhetjük végig, hogyan vedli le Palpatine a kancellár álarcát, és alakul át teljesen a gonosz nagyúrrá. Sajnos a transzformáció nem lett valami szép. A Jedi visszatérben sokkal félelmetesebbnek tűnik a császár, az arca árnyékban van, a bőre fehér. Itt nagyon látszik a maszk. Sajnos. Az viszont, ahogy Palpatine átalakítja a Köztársaságot Birodalommá, klasszikus. Egyszerre idézi a náci Németországot és a Római Birodalom válságát.

cvd_zam.jpgZam Wesell
A fejvadász Jango Fett embere (fejvadász bérel fel fejvadászt?), akit a második rész első felében üldöznek. Egy jó kis akciójelenetet rittyentettek a nem mellesleg alakváltó csaj köré. Aztán meghal.

jango.jpgJango Fett
Ugyanaz, mint Boba Fett, csak éppen más a páncél színe. De legalább látjuk harcolni, amit Boba Fett elfelejtett csinálni, és még egy dialógusba belekeveredik, amit Boba Fett szintén kihagyott. Egyébként az a párbeszéd (Obi-Wannal) az egyik kedvencem. Jango egyébként nagyon jó kis karakter, kellően kemény, komor, látszik, hogy sok minden történt már vele az életben. Sajnos ő is meghal a film végén, pedig lett volna benne potenciál.

dooku.jpgDooku gróf/Darth Tyranus
Hááááát... Én azt hittem, hogy Maul után egy újabb kemény sith következik, mondjuk egy két karddal hadonászó hölgy, akit mondjuk Assaj Ventress-nek hívnak. Dooku gróf egyébként nem olyan rossz választás, ő afféle arisztokrata sith lovag, aki ráadásul Qui-Gon Jinn mestere volt. Tehát az is kiderül, hogy a lázadó eszmék a sötét oldalra vezethetnek. A probléma Dooku gróffal, hogy nem kap semmilyen szerepet, csak annyi a dolga, hogy kardozzon a főhősökkel. Valamiféle csábítási szándék felmerül benne, amikor Obi-Wannak elárulja, hogy Sidious irányít mindent a háttérből, de elég erőtlen a próbálkozása. A harmadik rész elején ő is meghal.

grievous_1.jpegGrievous tábornok
Kellett valamilyen főellenség féleség a harmadik epizódba is, ezért született meg a jedi gyilkos, félig robot félig idegen lény karakter. Aki egyébként csak kinézetében badass, tetteiben már nem annyira. Elmenekül a főhősök elől az első összecsapáskor, aztán Obi-Wan lazán levágja két karját, ami miatt szintén menekülni kezd. A végén Obi-Wan egyszerűen lelövi. Na jó, nem egyszerűen, de lelövi. Szóval a tábornok úr nem tesz sok mindent, őt is legyőzik.

vader.jpgAnakin Skywalker/Darth Vader
Anakin onnantól lesz gonosz, hogy levágja Mace Windu kezét, és ezzel nyíltan a jedik ellen fordul. És attól kezdve nem tesz mást, csak végrehajtja a császár utasításait. Sokat néz, és sokat sír közben, tehát vívódik rendesen, amit nem csodálok, hiszen lemészárolja a jediket, a gyerekeket, a komplett szeparatista vezérgárdát, és a feleségét is fojtogatja egy kicsit.

Az a jelent, ahol megszületik a páncélos Darth Vader, és párhuzamosan meghal Padmé, valami frenetikusan gyönyörű. Pláne, hogy egyértelmű (legalábbis számomra), hogy Darth Sidious műve az egész: az ő sith praktikái (amelyet a mesterétől tanult) által megy át Padmé életereje a haldokló Anankinbe (különben honnan tudhatná az öreg sith, mi történt a lánnyal? És miért vigyorogna olyan gonoszul?)

Az előzmény trilógia kedvenc gonosza nálam egyébként Jango Fett. Nem tudom, miért, tetszik a lazasága. Nektek ki a kedvencetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr508359596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyúlontúl 2016.03.17. 18:14:38

Jango Fett. Egyértelmű :)
süti beállítások módosítása