Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 15. - Maszkok/Sisakok

2016. március 03. - raves

helmets.jpgA Star Wars filmek tele vannak sisakokkal és maszkokkal, és felfedeztem némi összefüggést a karakterek népszerűsége és a maszkok között, miszerint a maszkos rosszfiúk jobban tetszenek a népnek. Valószínűleg azért, mert rejtélyesebbek.

Az alábbiakban igyekeztem összeszedni minden olyan sisakot és maszkot, amely eltakarja a szereplő arcát. A droidok és a forgatás során használt maszkok értelemszerűen nem tartoznak ide.

IV. Epizód - Az új remény

ep4_rohamosztagos.jpgRohamosztagosok
Az első sisak, amellyel rögtön találkozunk az a rohamosztagosok fehér sisakja. Már az nagyon tetszik, hogy a rosszfiúk hadserege fehér páncélt hord, de a sisak önmagában egy szépség: szigorú napszemüveg nézés, széles áll.

ep4-vader_1.jpgDarth Vader
A másik ikonikus sisak, amely lélegeztető maszk is egyben. A rácsszerű szájnyílás egyedivé teszi, a sisak formája a régi szamuráj harcosok harci sisakját idézi. A sötét nagyúr nem csak a lelkében sötét, a páncélja színében is.

ep4-tie_pilot_1.pngTIE vadász pilóta
Ez a rohamosztagos sisak egyik változata, és ez már teljesen fekete.Keveset látjuk, főleg akkor, amikor a pilóták ülnek a vadászgépben.

ep4-halalcsillag_1.JPGHalálcsillag ágyú kezelő
Hosszúkás, fekete sisak, mintha a nyolcadik utas a halálból érkező alieneket alkalmazná a birodalom a nem túl kellemes feladatok ellátására.


V. Epizód - A Birodalom visszavág

ep5-snowtrooper_1.jpegHórohamosztagos
A sima rohamosztagosok páncéljának hidegben használatos változata. Szerintem az eredeti jobb, szebb, de örülök, hogy van egy kis változás.

ep5-boba_fett.jpgBoba Fett
Na, erre mondtam, hogy a sisak megcsinálja a hírnevet, ugyanis Boba Fett egyáltalán nem tesz semmi olyat filmidőben, ami indokolná a népszerűségét. Marad tehát a cool űrhajó, és a cool sisak. Ami se nem fekete, se nem fehér, ellenben rendkívül kopott.

VI. Epizód - A Jedi visszatér

ep6-guard_1.jpegCsászári testőrség
Új szín: a vörös! Ezzel a színnel teljesedik ki a birodalom=nácik szimbólum. A testőrök egyébként a svájci gárdistákra hasonlítanak, és bár sosem láttuk őket harc közben, zárt sisakjukban elég félelmetesnek tűnnek.

ep6-boushh_1.jpgBoushh
Erről a sisakról nekem mindig egy kutya jut eszembe. A torzított hang, és a színe is rájátszik erre. Sose gondoltam, hogy félelmetes lenne, inkább érdekes. Pláne, amikor kiderül, ki van valójában a sisak alatt.

ep6-scout_trooper_1.jpegFelderítő rohamosztagos
Ők azok, akik a robogókon száguldoznak. Nem a kedvenc sisakom, de el tudom viselni. Furcsa a szemellenzője.


I. Epizód - Baljós árnyak

Akárhogy erőltettem az agyamat, a háttérben bóklászó űrhajóson kívül fontosabb sisakos szereplőt nem találtam az első epizódban. Lucas! Hogy lehet ez???


II. Epizód - A klónok támadása

ep2-zamwessel.jpgZam Wessel
A nővé változó alakváltó fejvadász nem klasszikus maszkot hord, hanem az arab világot idéző fátylat húz az arca elé, ami mögül csak a szeme látszik ki. Nekem nagyon tetszik ez a megoldás.

ep2-jangofett.jpgJango Fett
Ugyanolyan, mint Boba Fett sisakja, csak más a színe, és kevésbé kopott.

ep2-clonetrooper.jpgKlónkatonák (első változat)
Mivel a klónokat Jango Fettről mintázták, a sisakjuk is eléggé hasonló. Őszintén megmondom, nem nagyon tetszik a vonalvezetése, furcsa, hogy nem olyan széles.

 III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

ep3_clone_trooper2.jpgKlónkatonák (második változat)
Ez az átmenet a klasszikus rohamosztagos és a klónkatona sisak között, és ezt már sokkal jobban eltalálták. Tetszenek a színnel festett rangjelzések is.

ep3_clonescouts.jpgFelderítő klónkatona
A jedi visszatér robogós rohamosztagosainak korai verziója.


VII. Epizód - Az ébredő erő

ep7_rohamosztagos_1.jpgAz első rend rohamosztagosai
A klasszikus rohamosztagos sisak modern változata, nekem tetszik az új vonalvezetés. Nem lett lágyabb, gonosz maradt, bár túlságosan nagy újítás nincs benne.

ep7_phasma_1.jpgPhasma kapitány
Egy sima rohamosztagos sisak, csak éppen krómozott. Nekem elsőre furcsa volt, annyira nem vagyok érte odáig, mint a rajongók többsége.

ep7-flametrooper_1.pngAz Első Rend lángosztagosai
Ez valahol A birodalom visszavág hórohamosztagosainak kopasz változata. Zártabb sisak. Tetszik.

ep7-kyloren_2.jpgKylo Ren
Elsőre meglepő maszk, számomra ez is kutyaszerű. Tetszik, hogy nem Vader sisakjára hasonlít, és tetszik, hogy különböző anyagokkal és textúrákkal dolgoztak a kialakítása közben. Talán lehettek volna bátrabbak a kialakításánál, mármint, ami a méreteket illeti.

ep7-guavian_1.pngGuáviai Halálbanda
Elég elborult maszkok ezek, nagyon is bejön. Olyanok, mint egy villanykörte és egy nyomógomb keverékei. Nem tudom, hogy robotok-e, szerintem nem, inkább valami kiborg banda lehet.

ep7-ithano_1.pngIthano kapitány
Ez az egyik kedvenc új sisakom. Vörös, ördögszerű, nagyon jó kis dizájn, kár, hogy csak keveset szerepel a filmben (emlékeztető: Finn ehhez a kapitányhoz ült le Maz kastélyában, amikor fuvart keresett):

ep7-pilot.pngTIE vadász pilóta
A klasszikus TIE-vadász pilóta sisak egy változata.

 

Végül a szokásos kérdés: nektek melyik sisak tetszik a leginkább?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr728358454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása