Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Szereplők - Gonoszok - Eredeti trilógia

2016. február 29. - raves

A gonosz karaktereket nagyon nehéz önmagukban értékelni, hiszen általában az a céljuk, hogy a főhősöknek keresztbe tegyenek. A Star Wars világában a gonoszok bár meglehetősen fekete jellemek, Darth Vader az élő példa, hogy a sötét sisak mögött érzékeny lélek lapul(hat).

Kezdjük is vele a sort!

vader.jpegDarth Vader
A Star Wars emblematikus alakja, egészen 2005-ig nyilvánvaló volt, hogy a Star Wars róla szól, az ő felemelkedése és bukása adja az átívelő szálat, ez a történet veleje. Természetesen Vaderként csak onnantól tekintünk rá, hogy átáll a sötét oldalra, addig ugyanis a jók táborát erősíti, bár a jelleme egyáltalán nem volt makulátlan jedi korában sem.

Vader egyébként érdekes, változó személyiség, talán emiatt is olyan emlékezetes. Egyrészt ott van a fekete maszk és sisak, amely a japán harci maszkokra emlékeztet, és kellően egyedi és félelmetes, másrészt ott van a mechanikus légzése, amely még inkább hangsúlyozza embertelenségét, de ezek még mindig csak a fizikai jellemzői a magasságával és a mély hangjával együtt. A tettei azok, amelyek alapján még figyelemreméltóbb jelenség.

A negyedik epizódban a könyörtelen harcikutya szerepét játssza el, és ahogy Leia találóan megjegyzi, Tarkin tartja őt pórázon. Nem egymaga dönt, hanem utasításra cselekszik. Az nem derül ki, hogy Tarkin miért is áll feljebb nála. Talán az uralkodó nem bízik benne? Talán az uralkodó látja benne a jót, amit később Luke? Ez persze csak azután érdekes, hogy láttuk az egész trilógiát. Az első filmben még csak annyit érzékelünk, hogy Vader az öregek utasításait követi, és módszereiben meglehetősen kegyetlen és gátlástalan (fojtogatás, nők kínzása).

vader2.jpegAmit még megtudunk róla, hogy megölte a főhős apját, ezáltal személyes konfliktus alakul ki közte és Luke között, bár ekkor még nem erre van kihegyezve a film, hanem arra, hogy Vader egykor jedi volt, sőt, egyenesen Obi-Wan tanítványa, akivel most újra találkozik. És ennyi bőven elég, hogy mélységet adjunk ennek a sötét karakternek. Kegyetlen, félelmetes, mások utasításaira cselekszik és egykor jó volt.

A második filmben aztán önállóbbá válik, de csak azért, mert az igazi bábjátékos, az uralkodó csupán egyetlen jelenet erejéig mutatkozik meg. A szerepek azonban nyilvánvalóak: Vader ismét felsőbb utasításokat követ. A kegyetlensége még erősebb tónust kap, immár nem csak az ellenségeit kínozza, hanem a saját alárendeltjeit is kivégzi, ha kell. 

A fordulat A birodalom visszavág párbaj jeleneténél következik be: kiderül, hogy a császár ellenében saját tervei vannak. Együtt akarja uralni a galaxist a fiával, tehát erősebbek a fia iránt táplált érzelmek a császár iránti hűségénél. Ez nagyon fontos momentum.

A jedi visszatérben már a vívódó gonosz jelenik meg, át is adja a stafétát az uralkodónak, ami a főgonoszi címet illeti, és a film végén vissza is tér a jó oldalra. És mindezt olyan szép átmenettel oldották meg, hogy a végén elhisszük, hogy a korábban kegyetlenkedő sötét lovagban valójában mindig is ott volt a jó.

tarkin.jpegTarkin nagymoff
A filmeken keresztül nem tudunk meg túl sokan Tarkinról, a Halálcsillag parancsnokáról, csak annyit, hogy ő utasítja Vadert, és annyira meg akarja találni a lázadók bázisát, hogy egy komplett, békés bolygót is kész elpusztítani. Nyilvánvaló, hogy azért kellett a filmbe, hogy a gonosz oldalon legyen egy feláldozható katona. Mindenesetre Peter Cushing alakításában emlékezetes lett a karakter.

palpatine.jpgAz uralkodó
Amikor A birodalom visszavágot néztük, azt hittük, hogy Vadernél aljasabb szemétládát nem hordott a hátán a galaxis, de akkor még nem találkoztunk Palpatine-nal. Persze azt a hologramos jelenetből már leszűrhettük, hogy ő az, aki irányítja a dolgokat, de ott még valami bölcs öregnek tűnt. Aztán rögtön A jedi visszatér első jelenetében kiderül, hogy még Vader is vele fenyegetőzik, amikor nyilvánvalóan lehetetlen feladatok elé állítja az embereit. És arra is hamar rádöbbenünk, hogy kiváló stratégiai elme, akinek egyébként a "barátaiba vetett hite" a legnagyobb gyengesége: elhiszi, hogy Vader megingathatatlan.

jabba.pngJabba
A Star Wars filmeknek van egy második rétege a galaktikus polgárháborún belül, ez pedig az alvilág, ami személy szerint az egyik kedvenc szálam. Tetszik, hogy ebből a szürke zónából kerülnek ki főhősök (Han Solo, Lando Calrissian) és gonoszok egyaránt. Jabba a fő-fő motivátora Han Solónak, ezáltal külön kis sztori kerekedik a fősodor mellé.

Az első filmben egyébként eredetileg fel sem bukkan személyesen a gengszterfőnök, csupán megemlítik, ám Lucas visszacsempészte a Special Edition keretein belül (a jelenetet leforgatta, csak kivágta a kész filmből, és akkoriban Jabba nem hutt volt, hanem egy szőrmekabátos ember). Mindenesetre Jabba az, aki miatt Han elvállalja Obi-Wan és csapatának szállítását, és aki miatt Han A birodalom visszavágban állandóan menne, és aki miatt Vader felhívására összegyűlnek a fejvadászok.

A jedi visszatérben pedig végre teljes pompájában megmutatkozik a hutt főnök, olyannyira, hogy negyven percre elfeledteti a nézővel az egész birodalmat Vaderestül, és igazi megkönnyebbülés, amikor Leia végre átsegíti a túlvilágra. Jabba palotája egyébként meglehetősen bizarr egy helyszín, a Star Wars világát fantasy elemekkel bővíti.

greedo.jpgGreedo
A szerencsétlen rodiai fejvadász csak egy rovátka lenne Han Solo gyiloklistáján, ha Lucas nem változtatta volna meg az egyébként simán az egyik legcoolabb Star Wars jelenetet. A "Ki lőtt először" vita azóta mozgalommá nőtte ki magát, még pólókat is gyártottak. Én továbbra sem akarok vitatkozni ezen, tiszteletben tartom a rendező és világalkotó döntését, azzal viszont egyetértek, hogy a módosítás miatt a jelenet veszített a vagányságából.

bobafett.jpegBoba Fett
Ez a fejvadász sem tölt sokkal több időt a vásznon Greedónál, mégis van egy oltári nagy különbség kettőjük között: míg Greedo egy lúzer, akit könnyedén lelőnek, Boba Fett simán elkapja Han Solót, és leszállítja Jabbának. Persze ez még nem lenne elég ahhoz a kultuszhoz, ami Boba Fettet övezi, szükség van még a sisakra is (A sisak és a maszk nagyon fontos, erre egy külön cikkben ki fogok térni). Egyébként Boba Fett valóban nem tesz semmi érdekeset a vásznon: követi Solót (ismerte már a szemetes trükköt korábban?), felteszi a fagyasztott Solót a hajójára, lő egyet Luke-ra, aztán a Jedi visszatérben megkötözi Luke-ot, végül a belerepül a Sarlacc szájába. Szóval semmi extra.

Tudom, hogy a legtöbben Darth Vadert favorizálják, az én személyes kedvencem azonban Jabba. A tiéd?

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr598359592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása