Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 12. - Az erő

2016. február 24. - raves

ep3-yodalightning.jpgA Star Wars egyik központi eleme az erő, amiről minden karakternek más a véleménye ("misztikus energiamező", "humbug", "körülvesz mindent", "összetartja a galaxist"). Az erő léte, a mágia emeli a sorozatot a fantasy szintjére. Ez teszi a hőst különlegessé, a gonoszt pedig embertelenné. Az alábbiakban megpróbáltam összegyűjteni az emlékezetes erőhasználatokat, ami az elején még könnyen ment, de az előzmény trilógiában már olyan természetesen és sűrűn használják az erőt, hogy ott nyilván sok ismétlődést kihagytam.

IV. Epizód - Az új remény

ep4-vader.pngVader fojtogat
A felemelt ujj, a morajlás a háttérben, és az elcsukló hang. Vader védjegye az erővel való fojtogatás. Itt még Tarkin leállítja, de később már nincs, aki megfékezze.

A krayt sárkány hangja
Obi-Wan ezzel a hörgéses sikollyal kergeti el a buckalakókat. Háááát, én nem ijedtem be volna ennyire, de nyilván az öreg felturbózta a hangját némi erővel is.

ep4-nemazokadroidok.jpg"Ezek nem azok a droidok"
A klasszikus, sokat idézett elmetrükk. Főhőseink belefutnak egy járőrbe, és egyértelmű, hogy le fognak bukni. De nem! Az erőnek nagy hatalma van a gyenge akaratúakkal szemben. Obi-Wan legyint egyet, elmondja, hogy mit mondjanak, a rohamosztagosok elismétlik, és ennyi. Egyszerű, és hatásos.

ep4-lukeremote.pngLuke a gyakorlógömb ellen
Itt látunk először olyat, hogy valaki fénykarddal véd ki lézerlövedéket, és olyat is, hogy egy jedi növendék vakon csinálja ugyanezt. Luke-ban itt bukkannak felszínre a rejtett képességei.

"Milliók jajdultak fel"
Obi-Wan a homlokához kap, és le is kell ülnie, annyira megviseli az Alderaan pusztulása. Akik érzékenyek az erőre, képesek megérezni mások szenvedéseit, erre később is sok példát látunk majd.

"Nem éreztem mióta..."
Nem csak a tragédiát, de azoknak a jelenlétét is meg lehet érezni, akik valami miatt közel állnak hozzánk. Vader is így járt, amikor Obi-Wan a Halálcsillagra lépett.

Zajkeltés
Obi-Wan Kenobi magára vállalja a feladatot, hogy egymaga hatástalanítja a vonónyalábot. Okkal tesz így, mert jól tudja, hogy az erő segítségével képes elterelni a rohamosztagosok figyelmét. Mondjuk egy kis zajjal.

ep4-obiwan.pngSzellemmé válás
Az első film nézésekor még nem lehetett tudni, hogy az "eltűnés" minden jedi sajátja-e, vagy csak Obi-Wan speciális trükkje (azóta tudjuk, hogy csak kevesen képesek rá). Mindenesetre látványos és meghökkentő, ahogy a jedi mester eltűnik, és a ruhája üresen hull a padlóra.

ep4-luke.jpgLuke betalál
Az ifjú pilóta korábban már sikeresen védett ki lézersugarakat vakon, Obi-Wan szellemének tanácsára megpróbálja éles helyzetben is. És bejön! Mert vele van az erő!


V. Epizód - A Birodalom visszavág

ep5-forcepull.gifSutty (fénykard a kézbe)
Luke-nak még sokat kell koncentrálnia, hogy a fénykardot a kezébe röppentse, pláne, hogy a wampa meg akarja vacsorálni. Szerencsére sikerül a jedi trükk.

ep5-needa.jpg"Nem haragszom önre, Needa kapitány"
Tarkin halála után nincs, aki rászóljon Vaderre, így ebben a filmben a sötét lovag több katonai vezetőtől is megválik. Elsőként Ozzel admirálistól, aztán Needa kapitánytól. Mindketten erőfojtás általi halálra ítéltettek.

Akrobatika
Az akrobatikus gimnasztika a jedik olyan alapeleme, amely itt bukkan fel először, de aztán annyira alapvetővé válik, hogy minden esetben nem is kívánok vele foglalkozni (főleg nem az előzmény trilógiában). A birodalom visszavágban még érdekes lehet, ahogy Luke Yodával a hátán szaltózik, rohangál és kézen áll.

luke_meditation.gifLevitáció
Szintén a kiképzés része, hogy Luke mindenféle tárgyat lebegtet, például élelmiszeres dobozokat, Artut, köveket, aztán van az úgy is, hogy egymás tetejére rakosgatja őket. Szépen, lassan, óvatosan.

ep5-yodauseforce.jpg"Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld"
Yoda mester legtöbbet idézett bölcsessége, és egyben "a kis ember nagy erővel bír" tézis bizonyítása. Luke nem hisz magában, nem is tudja kiemelni a mocsárból az űrhajóját, bezzeg Yoda! Sima ügy.

Látomás
A látomások fontos részét képezik a Star Wars történeteknek. Először az ötödik epizódban találkozhatunk ilyesmivel, amikor Luke meditáció közben meglátja, mi történik majd a barátaival a Bespinen. Yoda hiába figyelmezteti, hogy csíra ő ahhoz, hogy bármin is változtasson, Luke nem hisz neki.

ep5-obighost.jpgSzellemalakban megjelenés
Obi-Wan nemcsak fülbe suttogó hangként, de kékesen derengő szellemként is képes manifesztálódni, hogy jó tanácsokkal lássa el Luke-ot. Vagy rávegye, hogy menjen el a Dagobah-ra.

"Impressive. Most impressive."
Az első igazi Jedi ugrást nem a Dagobah-n láthatjuk, hanem a Vaderrel való fénykardpárbaj során: Luke beleesik a fagyasztó kamrába, és mielőtt elborítaná a karbonit, suttty, kiugrik a veremből.

Hajigálás
Míg Luke csak dedós módjára pakolgatta egymásra a köveket, Vader bemutatja, hogyan is kell ezt profin csinálni. Kitépi a falból a csöveket, bizbaszokat, és Luke-ra hajigálja őket.

ep5-leia.jpgMegérzés
A Bespinről való nagy menekülés közben Leiának még arra is futja, hogy megérezze Luke szenvedését. Rögtön vissza is mennek érte.

Telepátia
Vader nem adja fel egykönnyen, és a Falcon üldözése közben megpróbál szavak nélkül, pusztán a gondolataival üzenni a fiúnak. Fiam! Apám! Úgy kábé eddig jutnak.

VI. Epizód - A Jedi visszatér

ep6-lukechoke.pngFojtogatás
Luke visszatér, feketét ölt, és rögtön fojtogatni kezdi a biztonsági őröket Jabba palotájában. Ebből látjuk, hogy megkapta egy kicsit a sötét oldal ereje.

"Elém hozod Solót és a vukit"
Jabbát már a klasszikus elmetrükkel próbálja rávenni, hogy önként adja át neki Han Solót, ám ami könnyedén ment Bib Fortunával, a hutt gengszterrel már nem működik. És a Rancor is éhes.

ep5-lukedeflect.gifSugarak kivédése
Jabba bárkáján is ki kell védeni egy-két sugarat az új fénykarddal, de a legszebb, amikor az Endoron hárítja a robogó lézersugarait, mielőtt lecsapja az orrát.

ep5-levitation.jpeg"Jaj, tervezőm!"
Az egyik kedvenc jelenetem, amikor az ewokok istennek hiszik C-3PO-t, és erejét bizonyítandó, Luke megtáncoltatja a levegőben trónszékestől. Igazi kreatív megoldás, ráadásul elég vicces is.

Hátraszaltó
Ugyan Luke dob egy laza szaltót a Sarlacc verme fölött is, az igazi nagy mutatvány az a hátraszaltó, amit a Vader elleni párbaj során nyom. A jedi visszatérben ez még emlékezetes, de az előzmény trilógiában más teljesen megszokott jedi trükk.

ep5-villamok.jpegErő villámok
Hahaha! Az egyszeri mozinéző hogy meglepődhetett, amikor Palpatine előkapta a kezét, és villámokkal szórta meg Luke-ot. Váratlan és igazán sith-ez méltó meglepetés. Kár, hogy a későbbiekben nem rukkoltak elő hasonlóval, és csak ezt ismételgették.

Mindenki szellem
A film végére aztán minden korábbi jedi megjelenik, mint egy régi tablókép. Mindenki öreg, csak Anakin lesz egyre fiatalabb minden egyes DVD/Blu-Ray kiadással.


I. Epizód - Baljós árnyak

Félelemérzékelés
Mindenki izgatottan várta az első előzmény trilógia előtt, hogy vajon mit tudnak majd a jedik. Az első jedi trükk, elég egyszerű: Qui-Gon Jinn megérzi, hogy a hajón sok a félelem hullám. Vajon félelem részecskék is vannak?

ep1-qui-gonandobi.jpgLökés
A PC-s játékokból már ismert erőlökést végre filmen is láthatjuk, az elsőt Obi-Wan prezentálja egy csapatnyi droid ellenében. Szép munka, Obi!

Vissza a feladónak
És a droidok hiába lövöldöznek a Jedikre, azok simán kivédik, SŐT, vissza is verik a lézert. Profi, mi?

Erő-rohanás avagy menekülés az erő segítségével
Ez olyan, mint az ugrás, csak horizontálisan. A jedik simán el tudnak suhanni, ha forró lesz a talaj, és ha van hova menekülni. Szégyen, de hasznos.

Elmetrükk I.
A gungan főnököt simán ráveszi Qui-Gon az együttműködésre, hogy engedje el őket, és biztosítson a számukra egy tengeralattjárót.

"Túlnyugtattad"
A sok vízi szörnyeteg hatására Jar Jar túl sokat sikoltozik, mire Qui-Gon a vállát megérintve elaltatja. Mondjuk, ezt sokkal többször csinálhatta volna.

ep1-podrace.jpgAnakin kocsit hajt
Az a tény, hogy a kis Annie egy olyan versenyen vesz részt kilenc évesen, amelyen még emberek sem indulnak, rögtön jelzi, hogy a sráccal rendesen ott van az erő. Győz is a versenyen.

ep1-qui-gonmindtrick.jpgElmetrükk II: "Jedinek képzeled magad?"
Ahogy Luke elmebicskája beletört Jabbába, úgy vásik el Qui-Goné Wattón. A toydari ócskást bizony hasonló fából faragták, mint a gengsztereket.

Dobókocka csekk
Ha nem megy Watto elméjével, akkor majd megy a dobókockájával. Qui-Gon egy feltűnő kézmozdulattal befolyásolja a dobást, és ezzel kimeríti a csalás fogalmát.

ep1-maul_1.jpgAjtónyitás sith módra
Darth Maul oda sem néz, és egy robot levágott fejével nyitja ki az ajtót.

Sutty, flopp, nyissz
Obi-Wan csüng a semmi felett, miközben Darth Maul a fénykardját feni. Aztán a padawan magához rántja mestere kardját, átszaltózik a hülyén néző sith felett, és kettévágja azt. Ez így az egyben egy nagy trükk.

II. Epizód - A klónok támadása

Megérzés
A jedik a politikáról társalognak, amikor megérzik, hogy valami baj történik a szobában, amelyet elvileg őriznek. Épp időben rontanak be, hogy megakadályozzák a merényletet.

Anakin leugrik a siklóról
Anakin zuhan, és zuhan, gondolom az erő segítségével.

ep2-rethink.jpg"Hazamész, és átgondolod az életed"
Az elmetrükkök mindig emlékezetesek. Hasonlóan az eredeti trilógia droidos jelenetéhez, ezt is sokat szokták idézni. Hiába, no, Obi-Wan a legmenőbb jedi!

A tanoncok és a gömb
Obi-Wan meglátogatja Yodát. A mester éppen egy csapat kissrácot oktat a fénykardozás csínjára-bínjára. Persze old school módra, leeresztett sisakrostéllyal.

ep2-pear.jpgAnakin golyót bűvöl
Anakin, hogy jobban bevágódjon Padménál, vagy csak lányos zavarában, ki tudja, egy kis golyót lebegtet a tenyerében. Mondjuk, körömrágás helyett kiváló stresszoldó lehet.

Anakin körtét reptet
Az udvarlást színezi ezzel egy kicsit a szerelmes jedi.

Anakin álma I.
Újabb látomások, Anakin az anyját látja szenvedni, és már A birodalom visszavág óta tudjuk, hogy a jövő folyamatosan mozgásban van. És hogy így is, úgy is bekövetkezik.

ep2-jangoobi.jpgHárítás
Jango megpróbálja lelőni Obi-Want, de az kivédi fénykarddal. Később Jango sikeresen lelő egy másik jedit az arénában, de Mace Winduval már nem bír el.

Újabb fénykard a kézbe trükk
Csak éppen nem jön be. Obi-Wan próbálja magához szippantani a fénykardját, de Jango Fett éppen akkor rántja magával a jedit, és vonszolja végig az esőáztatta leszállópályán.

ep2-obi-wan_door.jpgAjtónyitás
Ez az a trükk, amit minden Star Wars rajongó elnyom egy fotocellás ajtó előtt.

ep2-reek.jpgErő-suttogás
Anakin szokatlan módon nem legyilkolni akarja a reeket az aréna homokjában, hanem inkább az erő segítségével csitítja, hogy kezes hátasállat legyen.

Dooku gróf villámai
Sith villámokat lő. Nahát! Legalább tudjuk, hogy ez nem csak Palpatine trükkje. Anakint a falhoz csapja vele, ám Yoda összegyúrja egy szép fényes gombóccá.


III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

ep3-dooku.jpgDooku dob egy szaltót
Az akrobatikáról tényleg nem akarok sokat írni, de ez egy szép belépő az öreg sith-től. A reumás izületei nem tennék lehetővé ezt a laza mozdulatsort, minden bizonnyal az erőt hívta segítségül.

Erőlökés I.
Dooku gróf áthajítja Obi-Want a termen, és rászakajtja a galériát is, hogy csak nyekken. Nem semmi az öreg!

Fénykard a kézbe
Amikor Anakin és Obi-Wan találkoznak Grievous-szal, magukhoz rántják a fénykardokat, hogy kiszabadulhassanak, és indulhasson a csihi-puhi.

ep3-dream.JPGAnakin álma II
Szegény srác megint rosszat álmodik, ezúttal a feleségről. Most csoda, hogy átáll a sötét oldalra?

Erőlökés II.
Grievous elég nagy arccal indul neki, hogy lealázza Obi-Want, de hát nem véletlenül a jedi mestert küldték, hogy kapja el. Obi-Wan, miután levágja a tábornok két kezét, egy oltári nagy erőlökéssel taszítja hátra.

ep3-uncivilized.gif"So uncivilized"
Obi-Wan a kezébe röppent egy sugárvetőt, és azzal lövi szét Grievous szívét. Persze nem tetszik neki ez a megoldás, de hát a cél szentesíti az eszközt, ugyebár.

ep3-lightning.png"Hatalom!"
Palpatine villámokat lő. Megint. Szado-mazo pornós arccal. Ezúttal Mace Windu az áldozat, akit ki is hajít a villámokkal az éjszakába.

ep3_choke.jpgFojtogatás
Anakinnak kicsit elgurul a gyógyszere, és a saját feleségét kezdi fojtogatni, aki ráadásul terhes. Szerencsére Obi-Wan közbelép.

ep3-doublepush.pngKettős erőlökés
A matekban is a mínusz szorozva mínusz az plusz, így ha két erőlökést akar két jedi egymásra tolni, annak feszengés lesz a vége, majd mindketten szétrepülnek. Ez történik Anakinnal és Obi-Wannal is a párbaj közben. És még hülyén is néz ki.

Erőlökés III.
Yoda fellöki az őröket, majd Palpatine-t is beleállítja fejjel a saját székébe.

ep3-palpiyoda.jpgHajigálás
Yoda és Palpatine a szenátusban hajigálják egymásra a lebegő pulpitusokat vagy mifenéket. Nagyzási mánia a köbön.

Palpatine villámai
Villámok. Yodára. Palpatine-tól.

"Nooooo!"
Vader megszületik, és rádöbben, hogy Padmé halott. Haragjában az erő segítségével robbant fel mindenféle orvosi eszközt, többek közt az orvosdroidot is.

VII. Epizód - Az ébredő erő

ep7-kyloren.jpgA sugár megállítása
A hetedik epizód sok újítást nem hozott (sajnos), ám az erő tekintetében előrukkolt néhánnyal. Ezek közül rögtön az első a lézersugár megállítása. Ez valami nagyon szokatlan, de ugyanakkor nagyon Star Wars-os. És persze jól néz ki.

Poe lebénítása
Kylo Ren nemcsak a sugarakat, de az embereket is le tudja bénítani. Így jár szegény Poe is.

ep7-mindreading.jpgGondolatolvasás
Szintén újítás Kylo azon képessége, hogy ki tudja olvasni a gondolatokat a foglyok fejéből. Nem egy könnyű mutatvány, erre utal az is, hogy előtte meg kell bilincselnie a pácienst, és hosszan kell a homloka előtt tartani a tenyerét. Rey-t is megpróbálja godolatolvasni, ám ez rosszul sül el, mert úgy látszik a dolog könnyen kétirányúvá válik. A lány gyorsabb, belepillant a sötét srác sötét elméjébe, és meglátja a gyenge pontjait. Haha!

Erő-húzás
A jedik, a sith-ek és a többi erőhasználó nemcsak fénykardokat és más tárgyakat képesek magukhoz röppenteni, hanem a rossz hírek hozóit is. Így kerül Kylo Ren kesztyűs ujjai közé az egyik tiszt. Ám a film legjobb erő-húzása mégiscsak az, amikor Kylo Ren remegő kézzel próbálja magához rántani a fénykardot, az meg is mozdul, ám elrepül az orra előtt Rey kezébe. Na, az egy hamisítatlan Star Wars momentum!

Látomás
Újabb film, újabb látomás. Ezúttal Anakin (és Luke) régi fénykardjának megérintése váltja ki az emlékcunamit. Látványos és felkavaró képsor, nekem nagyon bejött. Kár, hogy nem sok konkrét infóval szolgált, de hát a látomások már csak ilyenek.

ep7-kylodeflect.gifHárítás
Kylo Ren kivédi a sugarakat, amelyeket Rey lő rá. Ennyi.

Megérzés
Kylo megérzi Han Solo jelenlétét, nyilván, mivel rokonok. Leia megérzi Han Solo halálát.

ep7-reytrooper.jpgElmetrükk
Rey ráveszi a rohamosztagost, hogy engedje el, de ez nem sikerül elsőre, és pont emiatt nagyon jó ez a jelenet. Elég idiótán érezheti magát az ember, ha megpróbálkozik egy ilyen trükkel, és nem működik. Az a jó, hogy ezt bármikor, bárki kipróbálhatja, és garantáltan idiótának fog tűnni.

 

Biztos vagyok benne, hogy néhány erőalkalmazást kihagytam, legyetek szívesek kommentben szólni. Aztán csütörtökön jön a Top 10 erő használat, és pénteken pedig nagyon rossz érzésünk lesz. Ja, nektek melyik jedi/sith trükk tetszik a legjobban? Melyiket szeretnétek birtokolni, és mire használnátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr758398142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2016.02.24. 11:41:18

Top 3:
1) Elmetrükk
2) Sutty (fénykard a kézbe)
3) Fojtogatás
süti beállítások módosítása