Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Szereplők - Főhősök - Eredeti trilógia

2016. február 22. - raves

fohosok.jpgMinden bizonnyal vannak olyan emberek, akik a filmeket szeretik a történet oldaláról megközelíteni, sőt, azt gondolom, hogy ők vannak többségben, ám számomra mindig is fontosabb volt, hogy milyenek a karakterek, milyen közöttük a dinamika. Főleg olyan filmeknél fontos ez, amelyeket ezerszer is megnézek, hiszen ezredikre a sztori már sok újat nem ad, ám a karakterekben mindig akad felfedezni való.

luke_1.jpgLuke
Az eredeti trilógiának egyértelműen Luke Skywalker a főhőse, ez nem kérdés. Ő esik át valamiféle változáson, az ő tettei határozzák meg a végkimenetelt. Színészileg Mark Hamill ugyan nem váltja meg a világot, sőt, a bambanézés fesztiválon dobogós helyezést érne el, ám a karaktert illetően Luke Skywalker kiváló alapanyag, a mesebeli szegénylegény megtestesítője, akinek még hamubasült pogácsára sem futja. (Ha nagyon bölcsészek akarunk lenni, akkor a nevelőszülei megégett testét valamiféle metaforikus pogácsának is tekinthetnénk).

Az első filmben elindul a nagy útra, vannak különleges képességei, remek pilóta, és vele van az erő, van múltja, a legendás apja révén, és van célja: el akar kerülni a porfészekből, ahol született. Végül még nagy tettet is végrehajt, így lesz igazi hős. A második részben aztán jön a tanítás, és a próbatétel, ahol szükségszerűen elbukik, majd a harmadik részben képes felülkerekednie a gyengeségein, és akár önmaga feláldozásával is legyőzni a gonoszt. Egyszóval egy hőst látunk, aki persze korántsem makulátlan, mert nagypofájú (folyton beszól Han Solónak), nem hallgat a jó szóra (lelép a mesterétől idő előtt), elragadja a hév (a sötét oldal erejét használja Vader legyőzéséhez, és Jabba palotájában is).

A karakter ruházata is követi a fentieket: az első részben világos ruhát hord, a naivitás, a tisztaság szimbólumát, a másodikban már szürkét, ami a befejezetlen utat, a lezáratlanságot jelenti, míg a harmadikban már feketét hord, ez az érettség, a befejezettség és a sötét oldal kísértésének jelképe.

leia.jpgLeia hercegnő
A klasszikus mesei felállás egyik alappillére, a hős célja, akinek kegyeiért és megmentéséért küzd. Lucas azzal spékelte meg ezt az archetípust, hogy a hercegnő nem csupán egy vártoronyba zárt, sírdogáló, rokkával bíbelődő, körömlakkozgató lány lett, hanem egy karakán nőszemély, aki magabiztosabban kezeli a sugárvetőt a rohamosztagosoknál. A dumája erős, határozott világnézettel rendelkezik, olyannyira, hogy egymaga képes megszemélyesíteni a gonosz birodalom ellen szerveződött felkelést.

Karakterfejlődés tekintetében sajnos egyre kevesebb kraft marad a figurában. A második részben megismerjük az érzelmes hercegnőt, de a múltjáról sem akkor, sem korábban nem tudunk meg semmit. A harmadik részben pedig többet megtudunk arról, hogy hogyan néz ki bikiniben, mint arról, hogy mit is gondol a világról. Jó, oké, kiderül, hogy Luke testvére, de ezzel az infóval túl sokat nem tud kezdeni néhány homályos emlékképen kívül (ami persze fals, hiszen mint kiderült az előzményekből, soha nem ismerte az igazi édesanyját.)

Ruháját tekintve sok érdekeset nem tudunk elmondani, inkább a haja az, ami érdekes, azokból is az első részben az ikonikus csigabiga a legemlékezetesebb.

hansolo.jpgHan Solo
Luke ellenpárja, nem makulátlan, csak a pénz érdekli, nem hisz az erőben. Ő is nagypofájú, mint mindenki a Star Wars-ban, kiváló pilóta, jól bánik a lézerstukkerrel. A hős segítője, nincs konkrét mesebeli alteregója. A sztori kezdetén egy eszköz, akinek az a feladata, hogy eljuttassa a szereplőket A-ból B-be, ám valamilyen rejtélyes okból kifolyólag, megkedveli Luke-ot (?) vagy a hercegnő tetszik meg neki (inkább), és emiatt elveit feladva megmutatja, hogy az önző álarc mögött egy igazi hős lapul.

Han Solo múlttal rendelkező figura, már az első filmben sokat megtudunk róla: fejvadászok járnak a nyomában, mert tartozik Jabbának. Ezt a múltat A birodalom visszavágban tovább részletezik, megtudjuk, hogy a legendás űrhajója, a Millennium Falcon eredetileg Lando Calrissian tulajdonában volt.

Sajnos az első rész jellemfejlődése után a karakter kissé elsikkad, a második filmben ugyan a hercegnőhöz hasonlóan megtudjuk, hogy milyen az, amikor Han Solo szerelmes, de A jedi visszatérben már csak mezei kommandóakcióra futja tőle. Kár érte, mert Harrison Ford mindig is úgy érezte, hogy az lenne a legjobb, ha a Han Solo meghalna a Jedi visszatérben. Egyet kell értsek, az igazi ív az lett volna, ha a karakter a teljesen anyagi nézeteitől eljutottunk volna az önfeláldozásig.

csubakka.jpgCsubakka
Han Solo jobb keze, a Falcon másodpilótája, ő az erő a csapatban. Bámulatos, hogy szavak nélkül, csak a fejtartásával és a morgásaival mennyi érzelmet képes kifejezni. Mivel ő egy mellékszereplő, nem is várunk el tőle jellemfejlődést. Hűséges és erős marad végig.

R2-D2
A kis droid, aki az első részben még nagyon-nagyon fontos karakter, aztán a többiben már csak mellékszereplő. Igazi személyiséggel rendelkezik, bátor, csípős megjegyzései vannak, a megjelenése hordoz magában komikumot, de sosem válik nevetségessé. Ahol tehrobotok.jpgeti, megmenti a főhősöket.



C-3PO

Artu ellentéte. Óvatos, már-már gyáva, folyton aggódik, és igazából egyetlen dolga van a trilógia filmjeiben: hogy poénforrásul szolgáljon. Azt pedig száz százalékosan teljesíti. Ahol lehet, pórul jár. Kiválóan kiegészíti R2-t.

Az alábbi ábrákon próbáltam ábrázolni a szereplők közti dinamikát, hogyan is alakul a három film során. A nyilak azt jelzik, hogy melyik karakter van hatással a másikra, melyik karakter motiválja a másikat:

ep4_1.JPG

Luke Skywalker egyértelműen a főhős a negyedik epizódban, minden más szereplő őt szolgálja ki. Ez alól Leia hercegnő kivétel, ő a motivátor a filmben, ő az, aki elindítja az eseményeket, őt akarja Luke kiszabadítani. Az öreg Obi-Wan Kenobi (a mesebeli tanító) is meg akarja találni a lányt, de fontosabb számára, hogy Luke-ot elindítsa a jedivé válás útján. A két robot szintén Leia megbízásából indultak útnak, de Luke lesz a gazdájuk, őt szolgálják a jelenetek során. Han Solo ugyan Obi-Wan Kenobival szerződik a fuvar kapcsán, mégis Luke lesz az, aki ráveszi őt, hogy szabadítsák ki a hercegnőt, és ő az, aki elmondja, mennyire sajnálja, hogy nem csatlakozik a lázadókhoz.

ep5_1.JPG

A birodalom visszavágban máshogy alakul a dinamika. Látszik, hogy nem csak történet szintjén válnak szét a szálak, de új főhős is megjelenik a színen: Han Solo. Egészen pontosan Han Solo és Leia hercegnő párosa, hiszen ők ketten azok, akik csaliként szolgálnak, akik miatt Luke otthagyja a kiképzést. Luke továbbra is főhős, hiszen a gonoszok most már őt magát akarják elfogni. R2 és C3PO szétválnak, Artu Luke mellett marad. Új szereplő az áruló Lando Calrissian, aki Han Solóhoz hasonló szürke figura, azaz képes a rosszra (árulás), de képes a jóra is (kiszabadítani Hant).

ep6_1_1.JPG

A jedi visszatér első negyven perce, ahogy korábban már írtam, egy igazi történet a történetben, érdemes külön foglalkozni vele. Han Solo körül forognak az események, bár ő maga nem igazán tud beleszólni a történésekbe (kivéve Boba Fett rakétájának beindítását). Minden más karakter őt akarja kiszabadítani, ő a motivátor. Mint a mesékben, sorban bukkannak fel a szereplők, mindenki próbálkozik, de csak Luke arat sikert, ezzel válik ő az igazi főhőssé megint.

ep6_2.JPG

A film második felére három szálra szakadnak az események. A legfontosabb szál Luke-é, aki csak annyiban kötődik a többiekhez, hogy kiderül, Leia a testvére. Magányos küldetésre indul: Yoda és Obi-Wan utolsó tanácsaikkal látják el, de az az infó, hogy tudja, ki a testvére, majdnem végzetes a számára. A másik két szál egymástól függ, Han Solo-nak és csapatának kell sikerrel járniuk, hogy Lando sikerrel járhasson. Sajnos mindkét szál sima akciójelenetek sorozata, nagy fordulatokra (mármint karakterszinten) nem kerül sor. Persze, nem biztos, hogy ez baj.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr48359580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása