Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 11. - Csonkítások

2016. február 18. - raves

danger.JPGA Star Wars bizony ilyen csúnya dolgokat is tartalmaz, mint a csonkolás. Igazság szerint ez érthető, hiszen ahol fontos szerepet tölt be egy mindent átvágó fegyver, ott a dolgokat át kell vágni, nem lehet csak úgy szúrni, meg vagdosni, bizony néha meg kell csonkítani az ellenfelet.

Az eredeti trilógiában nagyjából egy végtag per filmre korlátozódott a csonkolás, ám az új trilógia második felében egészen elszaporodott a jelenség. Nézzük is sorban!

IV. Epizód - Az új remény

ep4-c3po.jpgC-3PO karja
A buckalakók nem csak Luke-ot ütik ki, de letépik C-3PO karját is. Még jó, hogy nem fordítva, akkor rövidebb lenne a film.


ep4-ponda_arm.jpgPonda Baba karja

A klasszikus kocsmajelenet. Belekötnek Luke-ba a szó szerint rossz arcú fickók, de Obi-Wan Kenobi igazi jediként próbálja menteni a helyzetet. Mivel nem sikerül, sutty, a szebbik csókának repül a karja. Még véres is, pedig a későbbi részekben a fénykard szépen beégeti a sebet.


V. Epizód - A Birodalom visszavág

ep5-wampa.pngA wampa karja
Luke épphogy megszabadul a jégbörtönéből, máris ráront a wampa, hogy bevacsorázza, de az ifjú jeditanonc izgalmában levágja a karját. Vállból. Szép munka, hagyjuk csak szenvedni az élővilágot. (Jé, ez is vérzik!)

ep5-vaderhead.pngDarth Vader feje
Igaz, ez csak egy látomás, amelyben Luke azt képzeli, hogy lassított felvételben lecsapja Darth Vader fejét. (A sisak alatt meglepi!)

ep5-c3po.jpgC-3PO keze-lába
Szegény protokoll droidra rájár a rúd. Ezúttal rossz helyre merészkedik Felhővárosban, és máris darabokra szaggatja egy lövés. Se keze, se lába. Csubakka próbálja összerakni, de kiskorában keveset legózhatott, mert rosszul teszi fel a fejét.


Luke Skywalker keze

A látomásból valóság lesz, csak nem Vader feje, hanem Luke keze repül a fénykardjával együtt. Hiába, az iskolapadban tanultak gyakorlati alkalmazása néha nagyon fájdalmas tud lenni.

ep5-lukearm.jpg
VI. Epizód - A Jedi visszatér

ep6_vaderarm.jpgDarth Vader keze
Szemet szemért, kezet kézért. Luke az apja nyomdokaiba lép, és a korláttal együtt Vader kezét is levágja. Kell is ez a momentum, hogy az ifjú jedi hideg zuhanyként érje a felismerés. Egyébként egy gyönyörű ritmusban lenyomott párbaj befejezése.


I. Epizód - Baljós árnyak

Harci droidok
Ezeket a robotokat ipari méretekben darabolják a jedik, nem is érdemes több szót vesztegetni rájuk.

ep1-maul.jpgDarth Maul teste
Sokat kardozásnak csonkítás a vége, és most Darth Maul jár pórul: Obi-Wan konkrétan kétfelé vágja, ráadásul le is zuhan egy szellőzőnyílásba.


II. Epizód - A klónok támadása

ep2-wessel.jpgZam Wessel keze
Ebben az epizódban már beindul a darálás, rögtön az alakváltó fejvadász kezdi a sort, aki szintén Obi-Want próbálja inzultálni a pultnál. A keze bánja.

ep2-sandpeople.pngEgy buckalakó feje
Anyja halálakor Anakin bedühödik, és a komplett buckalakó falu feldarabolását kapásból egy lefejezéssel kezdi.

Geonosisiak a droidgyárban
Ahogy a droidok, a rovarszerű geonosisiak is hullanak, mint a legyek (hogy stílszerű legyek), persze gyakran darabokban.

ep2_c3po.jpgC-3PO feje
A droidgyárban furcsa dolgok történnek, például kicserélődik egy protokolldroid feje egy harci robotéval. Lucas szerint ez vicces, szerintem meg nem. Mindegy, szegény C-3PO-nak úgysem volt sok szerepe, kezdeni kellett vele valamit.

ep2-acklay.jpegAz acklay lába
Obi-Wan az arénában amint megszerez egy fénykardot, máris jobban érzi magát, és rögtön levágja az őt megenni kívánó szörny két lábát, nehogy elszaladjon.

ep2-jango.jpgJango Fett feje
Akinek kontakthibás a hátirakétája, és jedi mestereket próbál lenyomni, az így jár. Szegény Jango elrepülne, de a lila kard suhan egyet, és a feje repül erre, a sisakja meg arra.

ep2-anakin.jpgAnakin karja
Dooku gróf megvédi a sith-ek mundérbecsületét, és felkarban csonkolja Anakint. Szegény fiú nem tudja, hogy ez még csak a kezdet.


III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

ep3-dooku.pngDooku gróf kezei és feje
Anakin bosszút áll. és egy cseles csuklómozdulattal lecsapja Dooku gróf mindkét kezét, aztán némi rábeszélés után a fejét is. Így a biztos.

ep3-grievous.JPGGrievous kezei
Obi-Wan nem akar lemaradni tanítványától, ha ő is két kezet vágott le, akkor ő sem éri be kevesebbel, lecsapja egymás után a tábornok két kezét csuklóból.

ep3-yodaclone.pngEgy klónkatona feje
Yoda mester nem véletlenül az, aki. Hátra sem néz, csak dob egy szaltót, és levágja a merényletre készülő katona fejét. Nyissz!

ep3-wndu.jpgMace Windu keze
Anakin attól tartva, hogy Palpatine a sírba viszi a titkát, próbálja megállítani Mace Windut, de ahelyett, hogy a pengét akasztaná meg, cselesen a jedi mester karja alá teszi a pengéjét.


ep3-anakin.pngAnakin lábai és karja

Obi-Wan a király, ez nem vitás. Kihasználja a helyzeti előnyét, amelyet Darth Maul nem tudott két résszel korábban, és levágja Anakin karját, és mindkét lábát, aztán ott hagyja szenvedni a lávában. Ilyen egy igazi barát!


VII. Epizód - Az ébredő erő

ep7-rathtar.pngA rathtar csápjai
Szinte hihetetlen, de Az ébredő erőben senkinek nem vágják le fénykarddal semmijét. Ám, hogy ne maradjunk csonkítás nélkül, a rathtar csápjait azért lemetszi a lezúduló ajtó. (A pletykák szerint Csubakka kitépi Unkar Plutt karját vállból Maz kastélyában, de kivágták a filmből. Vagy le se forgatták.)

 

A végére egy kis összehasonlítás:

A legtöbb csonkolást Obi-Wan követte el, messze magasan az első helyen végzett. Második helyre szorult Anakin Skywalker, és harmadikként végzett a fia, Luke. Nagy tapsot nekik! A sith-ek labdába sem rúghattak!

Van olyan, hogy kedvenc csonkolás? Akinek bármelyik csonkítás is tetszett, írja meg, én holnapra összerakok egy toplistát, de persze nem az lesz a szempont, hogy melyik tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr1008357232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása