Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 10. - Űrhajók

2016. február 16. - raves

A Star Wars egyik fő vonzereje mindig is a vagány űrhajókban rejlett. Vagány, mert sosem a használhatóság volt a fontos, hanem az, hogy jól és érdekesen nézzenek ki. Lucas már azelőtt tudta, milyenek lesznek az X-szárnyúak és a Tie-vadászok, mielőtt a sztori készen állt volna, erre itt egy bizonyíték: ezt skiccelte fel a látványtervezőnek.skeccs.jpeg

Nézzük is meg sorban, milyen űrhajók születtek meg filmről filmre, a szempont pedig továbbra sem az, hogy vajon mi értelme van bárminek is, hanem, hogy mennyire cool, király, vagány az adott űrjármű.

IV. Epizód - Az új remény

ep4-tantive4.jpgTantive IV - Koréliai korvett
Az első űrhajó, amivel a mozinéző találkozik, a feje felett elsuhanó koréliai korvett. A hagyományosnak nevezhető formát a kalapácsszerű fej teszi érdekessé. A sith-ek bosszújában újra láthatjuk, Organa szenator utazik rajta megint - csak másik generáció.

ep4-stardestroyer.jpegCsillagromboló
A Tantive IV-et hamar elfelejti a néző, mert máris berobog a képbe az első csillagromboló. Már a neve is kettős: csillagok közti romboló vagy csillagokat romboló értelmezés is lehetséges. Az biztos, hogy az ék alakú, hatalmas jármű a Birodalom egyik ikonikus jelképe.

ep4-falcon.jpgMillennium Falcon
Kerek, lapos forma, amelyet a pilótafülke tesz aszimmetrikussá. Az öreg, de gyors teherhajó, amely már akkor legendás, amikor még csak beszélnek róla a Cantinában. Sajnos A jedi visszatérben méltatlanul keveset szerepel, de szerencsére Az ébredő erőben ismét több időt szentelnek rá. A legjobb egyébként A birodalom visszavágban, hiszen ott fontos sztori elem a nem működő hiperhajtómű.

ep4-tie.jpgTIE-vadász
A Birodalom másik ikonikus űrjárműve, a csokornyakkendőre hasonlító vadászgép, amely a hangjával tűnik ki elsősorban, és nem csak a Star Wars berkeiben, de bármelyik sci-fi filmhez képest is.

ep4-xwing.jpgX-szárnyú vadász
Ami a Birodalomnak a Tie-vadász, az a lázadóknak az X-szárnyú. A hagyományos formát a szétnyitható szárnyak dobják fel. A pilóta mögött R2-es droid ül, és nem tudom, hogy ez azért van, hogy Artu többet szerepelhessen, vagy eredetileg is ez volt a koncepció. Az X-szárnyú vadász Az új reményben kap nagyobb szerepet, A Birodalom visszavágban csak annyi a dolga, hogy elsüllyedjen a mocsárba, és így szemléltető eszköz legyen a jedi leckékhez. A Jedi visszatérben pedig már csak ott repkednek a többi között.

ep4-y-wing.jpgY-szárnyú vadász (bombázó)
Sose kedveltem, olyan semmilyennek tartottam. A formája az Alfa holdbázisban felbukkanó űrhajókra emlékeztet.

ep4-advanced_tie.jpegTie-advanced X1
Darth Vader személyes vadászgépe, hasonlít A sith-ek bosszújában lévő Jedi elfogóra. Ez egy módosított Tie-vadász, egészen pofás, kár, hogy a többi részben egyáltalán nem bukkan fel, pedig kutyabaja.


V. Epizód - A Birodalom visszavág

ep5-executor2.jpgSzuper csillagromboló - Executor
Ha azt hittük, hogy a csillagrombolók nagyok, még nem találkoztunk Vader zászlóshajójával, az Executorral. Mert ez böszme nagy. Tetszik, ahogy felvezetik ezt a hajót: árnyékot vet a többi, eltörpülő csillagrombolóra, miközben a háttérben a birodalmi induló csendül fel. Két Halálcsillag között kellett egy újabb birodalmi haditechnikai szörnyszülött.

ep4-rebel_transpo.jpgLázadó csapatszállító
Ez az a jármű, amivel a lázadó csapatok menekülnek a Hoth-ról, miközben az ionágyú fedezi őket. "Az első transzport elindult!" Hejj!

 

ep5-tiebomber.jpgTIE-bombázó
A főhősök egy aszteroida barlangjában bujkálnak, odakint pedig Tie-bombázók szórják a bombákat. Puff, puff, puff. Értelme nem sok van, de legalább látunk egy új típusú űrhajót.

ep5-slavei.jpgSlave I
A legendás, vasalóra emlékeztető űrhajó, Boba Fett ütött-kopott járgánya. Erre mondják, hogy ez most vagy valami, vagy megy valahová, mert nagyon nehéz eldönteni, hogy merre is van az orra. Szerencsére láthatjuk parkolni is, repülni is, szóval kiderül. Ahogy az is, milyen a pilótafülke, még abból az időből, amikor Jango Fett vezette a gépet A klónok támadásában. Sőt, azt is megtudhatjuk, hogy rakétákat is tud lőni.

ep5-nebulonb.jpgOrvosi fregatt (Nebulon B fregatt)
Szintén formabontó űrhajó, ami kétszer kap nagyobb szerepet a Star Wars filmekben: először itt operálják fel Luke műkezét A birodalom visszavág végén, és innen bámulják a nagy végtelent a záróképsorban, aztán A jedi visszatérben a Falcon kerget egy ilyen fregatt körül néhány Tie-vadászt.


VI. Epizód - A Jedi visszatér

ep6-imperialshuttle.jpgBirodalmi űrkomp
Egy ilyen űrkomp már feltűnik A birodalom visszavágban is, de csak A jedi visszatérben jut nagyobb szerephez. Egy ilyennel érkezik ugyanis Vader nagyúr a félig kész Halálcsillagra, és egy lopott komppal (Tydirium) csempészik be magukat az Endorra a lázadók. Az egyik kedvenc űrhajóm, lamdba alakú, és tetszik, ahogy leszálláskor felcsukja az alsó szárnyait.

ep6-moncalamati.jpgMon Calamari cirkáló
Ha egy buborékfújóval több buborékot fújunk egyszerre, egymásra, akkor kapunk olyasmi formát, mint ez a cirkáló. Ennél is nehéz kitalálni, hogy merre van az előre. Ackbar admirális is egy ilyen cirkálóról, a Home One-ról irányítja az endori csatát.

ep6-tie_intercept.jpgTIE-elfogó vadász
A másik személyes kedvencem ez a módosított Tie-vadász. Igazi badass külső, négy lézerágyú! Kár, hogy a filmekben kevés szerephez jutnak.

 

ep6-a-wing.pngA-szárnyú vadász
Hááááát... Nagyon nem erőltette meg magát a dizájn csapat, amikor ezeket az űrhajókat tervezték. Az egyik kamikaze módjára belerepül az Executor hídjába, ezzel téve pontot a szuper csillagromboló életére.

ep6-bwing.jpgB-szárnyú vadász
Ha az A-szárnyú vadászok alul lettek tervezve, akkor a B-szárnyúak meg éppen fordítva. Ehhez a dizájnhoz nem tudom, mit kellett szedni, de tolták a srácok rendesen. Aszimmetrikus, fura, B-betűre csak szőrmentén hasonlít. Ezek sem szerepelnek sokat.

I. Epizód - Baljós árnyak

ep1-republiccruiser.pngKöztársasági cirkáló
Új filmek, új űrhajók, bár az első epizódban felbukkanó első űrhajó éppenséggel csak a színét tekintve lóg ki az eddigi filmekből: vörösre festették. Egyébként tetszetős forma, leginkább egy koréliai korvettre hasonlít.

ep1-droidcontrol.pngDroid irányító hajó
A droid irányító hajó színében hagyományos, ám formájában semmiképp: már itt megjelennek az előzmény trilógiára jellemző lekerekített formák. Ez az űrhajó két részből áll: egy központi gömbből, és az ezt körülölelő fánkból. Nem annyira tűnik veszélyesnek, mint inkább érdekesnek.

ep1-doridlanding.jpegDroid leszálló egység
Barna, H-betűre hasonlít, és csapatokat szállít. Nem tetszik különösebben.

ep1-nabooroyal.pngNaboo Királyi űrhajó
Színek, lekerekített formák után még egy újítás: csillogó krómfelület. De nem ám csak kicsit: fullba. Ráadásul kecses is, igazi királynőhöz méltó dizájn. De azért nehéz volt megszokni. Azt gondoltam, majd ez lesz az új Falcon, mármint, hogy sokkal több minden történik vele, de aztán csak egy új űrhajó a sok közül.

ep1-n-1_starfighter.pngNaboo vadász (N1)
Na, ez az egyik kedvenc vadászgépem az előzmény filmekből, itt valahogy összeáll a kecsesség, a forma, a színek és a krómfelület használata. Jól néz ki, ahogy rajokban repülnek, kár, hogy Anakin idióta módjára repked az egyikkel.

ep1-droid_fighter.jpgDroid vadász
Tetszik az ötlet, hogy az egész űrhajó egy egyedi droid, amelyik még sétálni is tud a szárnyain. A dizájn messziről a Tie-vadászokat idézi.

ep1-sith.pngSith beszivárgó
Egyértelmű a Tie-vadász hatás, jó ötlet volt hosszú orrt adni neki. Nagy kár, hogy csak keveset szerepel. A legnagyobb baj egyébként, hogy az előzmény trilógia egyáltalán nem hozott be olyan ikonikus űrhajókat, mint az eredeti trilógia X-szárnyúja, Tie-vadásza vagy csillagrombolói.


II. Epizód - A klónok támadása

ep2-naboocruiser.jpgNaboo cirkáló
Egy második világháborús bombázó formavilágát használták fel ehhez a géphez. A króm külső maradt. Egyébként szép, szépen is robban fel.

ep2-jedi_starfighter.pngJedi vadász
Ennek a formája már kezd hasonlítani az eredeti trilógia világához, a színe a köztársaság vöröse. Az is nagyon tetszik, hogy nincs saját hiperhajtóműve, hanem Obi-Wan egy "gyűrűt" kénytelen használni a távolsági utakhoz.

ep2-refugee.jpgUtasszállító
Egy ilyenen utaznak a szerelmesek titokban a Naboo-ra. Semmi érdekes.

 

ep2-yacht.jpgPadmé űrhajója (naboo-i jacht)
Újabb krómcsoda, ezúttal egy tengeralattjáróra hasonlít. Részemről a legkevésbé tetszetős naboo-i királyi űrhajó.

ep2-koztrombolo.JPGKöztársasági romboló
Na, végre megint látunk valami csillagromboló szerűt. Kisebb, vörösebb, de határozottan csillagrombolós hatás. Innen jutunk el a birodalomig.

 

ep2-geonosi.jpgGeonosisi vadász
Bár űrben nem látjuk őket, minden bizonnyal ott is tudnának repülni. Olyanok, mint a bespini felhőjárók, csak éppen az elemei vertikálisan elrendezve.

ep2_solorsailer.pngNapvitorlás
Ez a hajó egy nagyon jó ötlet! A napszelet befogni képes vitorlák nagyon tetszenek, kár, hogy nem látunk belőle többet, és az sem derül ki, hogy a takarékosságon kívül mi az előnye a vitorláknak. Mindenesetre stílusos megoldás egy stílusos sith számára.


III. Epizód - A Sith-ek bosszúja

ep3-republicdestroyer.jpgVenator osztályú csillagromboló
Muhaha, ez már csillagromboló a javából, és tulajdonképpen tetszik a festése is, vagy már megszoktam a harmadik epizódra, hogy sok űrhajó színes. A film eleji csatában nagyon jó ötlet a régi hajókat idéző ágyús megoldás.

ep3-arc170.jpgARC-170 vadász
Az X-szárnyú elődje, csak ennek sokkal több szárnya van, és két klónkatona ül benne. Nem rossz, de az X-szárnyú jobb.

 

ep3_jediinterceptors.jpgJedi elfogó vadász
A Tie-vadászok elődjére, a sith beszivárgóra hasonlít a legjobban. Kerek formák, színek, nem néz ki rosszul egyébként. Külön jóság, hogy Anakin és Obi-Wan együtt repülnek és harcolnak a film elején, és láthatjuk a két gépet belerepülni a csata sűrűjébe egyetlen hosszú snittben.

ep3-trifighter.jpgTri-vadász
A droid vadászok egyike, három szárnya van, és gonoszul néz.

 

ep3_invisiblehand.pngInvisible Hand
Egyike a szeparatista csatahajóknak, ahol Dooku gróf fogságban tartotta Palpatine kancellárt. Ezzel a járgánnyal száll le végül Anakin Coruscantra, és megismerjük a liftaknáit is. Kinézetre egy Mon Calamari cirkáló és egy csillagromboló keveréke.

ep3-p38.jpgUtapau-i P-38 vadász(Grievous tábornok hajója)
Mintha egy régi amerikai autó és a batmobil keresztezéséből született volna. Nem szép, de stílusos.

 

ep3_palpishuttle.jpgPalpatine kompja
A későbbi birodalmi kompok elődje. Ezzel megy Palpatine a szétégett, megcsonkított Anakinért.

 

ep3_yoda.JPGYoda mentőkabinja
Hát ez tényleg egy mentőkabin. Olyan, mint egy kis virág, de tulajdonképpen a Légy c. film teleportáló kabinjára is emlékeztet.

VII. Epizód - Az ébredő erő

Az új Star Wars részben sok újdonság nincs, inkább a régebbi dolgok tuningolása.

ep7-transport.jpgRohamosztagos csapatszállító
Egy doboz, aminek ugyanúgy lecsapódik az eleje, mint a Ryan közlegény megmentésében. Dizájn szempontból nem egy nagy vaszisztdasz.

ep7-xwing.jpgX-szárnyú (T-70)
Ez annyira új, hogy régi. Legalábbis a dizájn először az eredeti Star Wars-nál merült fel, azt hasznosították újra. A szárnyak kecsesebbek lettek, a festések agresszívebbek.

ep7-kyloren.pngKylo Ren űrkompja
Az Első Rend birodalom-másolása az űrkompot sem kerülte el. Persze a szárnyak sokkal nagyobbak lettek. Egyébként tetszik a dizájn.

ep7-finalizer.jpegCsillagromboló (Finalizer)
Szinte ugyanaz, csak nagyobb. És vannak rakétavetői.

 

ep7-tie.jpgTie vadász
Formáját tekintve egy az egyben az eredeti trilógia Tie-vadászai, csak színben változtattak, mondjuk szerintem az előnyére. Plusz van kétszemélyes változat is, az is tetszik, és az is, hogy végre jobban láthatjuk őket belülről. De hol vannak a bombázók és az elfogók? Azért ki lehetett volna találni más Tie verziókat is.

ep7-quad.pngQuadjumper
Az űrhajó, ami majdnem felszáll, de felrobbantják. Kár, mert tetszik a dizájn.

 

ep7-han-freighter.jpgHan teherhajója
Hát ez meg mi? Egy nagy száj, ami csomókba kötött konténereket vontat? Ezért a tervekért fizetett valaki? Pff...

ep7-resistance.jpgAz Ellenállás szállítóhajóa
Itt már jobb az elképzelés, pláne, mióta tudom, hogy ezt az űrhajót régi gépekből rakták össze, pl. a pilótafülkéjét egy az egyben egy B-szárnyú vadásztól örökölte. Kapott még egy kis kék festést, oszt jónapot.

 

Nektek melyik a kedvenc űrhajótok? Holnap lesz Top 5 vagy inkább Top 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr698362068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.02.16. 21:53:47

Az első trilógiából nehéz sorrendet felállítani. Örök kedvenc természetesen a Millenium falcon, de nagyon jók a tie-fighterek is, az x-szárnyúak, a csillagrombolók pedig gyönyörű monstrumok. A többi nem sok vizet zavart...
A másodikból még kevesebb fogott meg, a sok szopottgombóc dizájn inkább idegesítő, mint menő. Ami viszont nagyon tetszik, az a Venator osztályú romboló.
Az ébredő erővel kapcsolatban ugyanaz a helyzet, mint az eredeti sorozattal.

nevetőharmadik 2016.02.16. 22:06:54

Hogy mit kell szedni a B-szárnyúhoz: történelemleckét :)

Blohm & Voss BV 141 felderítő:
en.wikipedia.org/wiki/Blohm_%26_Voss_BV_141
www.ww2incolor.com/d/698408-1/Blohm-Voss-BV-141-3

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.02.16. 22:44:17

Nekem fel se tűnt, hogy a Naboo Királyi űrhajó és Padmé űrhajója (naboo-i jacht) különböző típus.
A TIE-vadászok jellegzetes hangjától van kiakadva mindenki, aki realistán sci-fiként tekint a filmekre és nem meseként :)

Gatts 2016.02.16. 23:16:33

Lehet, hogy csak űrbeli utazásra képes gépek voltak a listán, de én is hiányoltam a bespini hajókat (főleg, hogy aztán meg van említve később). Illetve a Hoth-on használt snowspeedereket. Bár akkor meg a fogathajtó verseny cuccai is megemlíthetőek lennének. :D

Void Bunkoid 2016.02.17. 00:07:57

Amúgy egész ötletesek voltak mindig is a dizájnok.

A csillagrombolókról amúgy meg kell jegyezzem, hogy - főleg az őstrilógia Imperial I/II-esei azok az űrhajók, amik leginkább emlékeztetnek földi, vízi hajókra, szűkítve a kört leginkább második világháborús csatahajókra :)

mantis screamer 2016.02.17. 07:24:25

TIE interceptorral szerettem a legjobban menni. Kár, hogy keveset lehetett használni.

eßemfaßom meg áll 2016.02.17. 10:59:03

"A film eleji csatában nagyon jó ötlet a régi hajókat idéző ágyús megoldás."

az előzményszéria egyik legszánalmasabb pillanata volt a a midikloridok mellett. Jóhogy nem köbaltákat hajigáltak egymásra ürhajók.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.02.17. 15:08:39

Mai szemmel már nehéz felfogni, de a 70-es sőt még a 80-as években is annyira forradalmi és minőségi volt a SW formavilága, mint kb semmi előtte vagy utána. Sajnos az előzményfolytatásban ez a forradalom teljesen kimaradt.

lucky1974 2016.02.17. 16:15:07

Ajánlom az alábbi magazint, hátha még kapható:
www.starwars.deagostini.hu

Terézágyú 2016.02.17. 17:18:47

Érdekes, hogy a Falcon külsején nincs egy sima felület, mindenhol műszerek(?), bigyók, akármik... ellentétben a nabuival... az ilyesmi vajon lehetséges, hogy ennyire ellentétben legyen két - tulajdonképpen egyfunkciójú szerkezet?

Void Bunkoid 2016.02.19. 09:35:51

@eßemfaßom meg áll: elvileg az oldszkúl, lövedékkel, mozgási energiával működő fegyverek igenis léteztek a galaxisban (mondjuk vicces, hogy "réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban", szal mi itt a Földön még nem találtuk fel a puskákat, amikor ott már elavultak voltak, de ne feledjük, nem mi vagyunk a világ közepe...), csak éppen muzeális értékű, de jól karbantartott régiségek voltak. Pl már az ős-Star Warsban (az új remény) a buckalakók is ilyen ősi golyós, távcsöves mesterlövészpuskákkal a vállukon rohangáltak meg lovagoltak (banthagoltak? :)).

Void Bunkoid 2016.02.19. 09:37:00

@Ződ2000: az előzménytrilógia a karcsú, sima, "űrrakéta" jellegű hajóival leginkább az 50-es évek scifijeinek űrhajóihoz - sőt, néha konkrétan az originál Star Trek-sorozathoz(!) nyúlt vissza :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.02.19. 10:03:08

@Void Bunkoid: aha okés, de az eredeti részek pont az előremutató és zseniális formavilággal (és persze trükkökkel) váltak halhatatlanná. Nyilván valahol logikus hogy az előzmény egy korábbi korra utal vissza, de azért nekem alapjában véve inkább csalódás volt az előzménysorozat formavilága.

Viszont az újban szárnyalhatna a fantázia, mégsem teszi...
süti beállítások módosítása