Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 9. - Zárójelenet

2016. február 12. - raves

A Star Wars filmek hagyományosan egy hosszú, dialógus nélküli, zenei aláfestéssel megspékelt jelenettel vagy montázzsal záródnak, mielőtt felcsendülne a végefőcím. Ezt a hagyományt eddig egyik rész sem törte meg, lássuk őket sorban, linkekkel.

ep4.jpgA ünneplés a lázadó bázison - IV. Epizód - Az új remény
A Halálcsillag felrobbantása után ünnepelnek a lázadók. A harcosok által alkotott folyosón végigvonul a vigyorgó Luke, Han és mögöttük Csubi, ám csak a két ember kap kitüntetést, a vuki nem. Ikonikus jelenet, a zene magasztos.

ep5.jpgMerengés a fregatton - V. Epizód - A Birodalom visszavág
Minden rosszra fordult, Han Solo lefagyasztva, Luke keze levágva. Lando Csubival elrepül, a többiek pedig egy lázadó Nebulon-B fregattról bámulnak kifelé az ablakon a Han és Leia zenei tételére. Szomorú képsorok.

 

ep6.jpgÜnneplés az Endoron - VI. Epizód - A Jedi visszatér
A lázadók győztek, indulhat a buli. Mindenki táncol a tűz körül, tüzijáték, dobolás, csak Luke égeti az apja holttestét, és mosolyog szellem-Jedikre. A Special Edition-ben megváltoztatták a zenét (nekem egyik sem tetszik különösebben), több helyszínt adtak a jelenethez (pl. Coruscantot), aztán a DVD-kiadásra Anakin szellemét is kicserélték. Felemás lett az eredmény.

 

ep1_1.JPGÜnneplés a Naboo-n - I. Epizód - Baljós árnyak
Ha az ünneplés már két részben bejött, gondolta Lucas, akkor itt is be fog jönni. A temetés jelenetet amúgy is fel kell oldani valamivel. Hát igen, csak szerintem túltolták az egészet. Komplett karnevált rittyentettek a főváros utcáira felvonulással, konfettikkel és borzalmas zenével. A végén a szereplők éppen úgy pózolnak, mint a negyedik epizódban. Giccsparádé.

 

ep2_1.jpgA klónsereg masírozása vs. titkos esküvő - II. Epizód - A klónok támadása
Komorabb film, komorabb befejezés, és most először nem egy összefüggő képsor, hanem kettő szerepel. A klónsereg csillagrombolóra masírozásával kezdődik, és a titkos szerelmi szál titkos összefonódásával zárul, amelynek legszebb pillanata a hús-vér és a robotkéz egymásra találása.

 

ep3_1.JPGTemetés, építkezés, árvák elhelyezése - III. Epizód - A Sith-ek bosszúja
Nemcsak a filmben, hanem a záró képsorok közben is rengeteg minden történik. Eltemetik Padmét, épül a Halálcsillag, a kis Leiát elviszik a nevelőszüleinek az Alderaanra, a kis Luke-ot pedig Obi-Wan adja át személyesen a Lars családnak. Tömény nosztalgia, vagy ha máshonnan nézzük ("bizonyos szempontból") a jövő előrevetítése.

 

ep7.jpgLuke és Rey találkozása - VII. Epizód - Az ébredő erő
Rey elviszi a fénykardot a titkos helyen remete életet élő Luke-nak. Sok lépcsőn mászik fel, mire megtalálja a magányosan merengő mestert. Szép zene, szép táj, szótlan arcok. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle.

 

 

És mivel nem hosszú a lista, itt is van a TOP 3 zárójelenet!

3 - Merengés a fregatton - V. Epizód - A Birodalom visszavág,
mert szuper a zene, és mindenki szomorú, de azért bízva tekint a következő epizódra.

2 - A klónsereg masírozása vs. titkos esküvő - II. Epizód - A klónok támadása,
mert a háború kitör, de a szerelmesek egymásra találnak. Szép!

1 - Ünneplés a lázadó bázison - IV. Epizód - Az új remény,
mert aki csak látja és hallja, annak vigyorogni támad kedve. Pozitív befejezése egy izgalmas kalandnak.

Neked melyik a kedvenced?

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr308357326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása