Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 5. - Csaták

2016. január 28. - raves

A Star Wars nem csupán egyszerű kalandfilm, hiszen a címében is szerepel a háború szó, tehát bizony csatáknak is szerepet kell kapniuk. Eddig mind a hét részben volt egy kis csetepaté, nézzük is meg sorban, hogy mikor, kik, kivel és hol csaptak össze, és ez hogyan hatott a mozinézőre (továbbra is megjelenés sorrendjében):

yavin.jpgIV. Epizód - Az új remény - A yavini csata
Lázadók maroknyi csoportja megtámadja a rettegett Halálcsillagot, a Birodalom szuperfegyverét. A tét a lázadás léte. Bár a főhősök akár el is menekülhetnének, ők mégis a kilátástalan küzdelmet választják. Maga a csata egy dogfight a Halálcsillag felett, ahol bár sok TIE-vadászt lelőnek, az X és Y-szárnyúak még inkább hullanak. A végén Luke Skywalker lesz a hős, ő lövi be a protontorpedót a lyukba. Izgalmas, főleg a vájatfutam, enyhén látványos is. Az idő is egyre fogy, ez további feszültséget ad a jelenetsornak.

hoth.jpgV. Epizód - A birodalom visszavág - A hothi csata
A Birodalom bosszúja lecsap a lázadókra. Némi taktikai malőr miatt a birodalmiak kénytelen szárazföldön támadni hatalmas lépegetőkön. Miközben a felkelők kiürítik a bázist, hósiklókkal támadják meg a lépegetőket, és csak egyet-kettőt tudnak közülük megsemmisíteni. Látványos, izgalmas csatajelenet, ráadásul az egész havas háttér előtt. Egyetlen dolgot hiányoltam: a csapatszállítókból kiáramló rohamosztagosok és a lázadó csapatok összecsapását. A lépegetők látványa a mai napig borzongató egyébként, nagyon jó ötlet!

endor_space.pngVI. Epizód - A jedi visszatér - Az endori csata
A harc két fő helyszínen folyik (ha nem tekintem Luke, Vader és Palpatine hármasát): az űrben és az Endor hold erdeiben. Igazi, mindent eldöntő összecsapás. Az űrben a flották és a vadászok is kiveszik a részüket, látványos és izgalmas, minden azon múlik, hogy sikerül-e a szárazföldi kommandónak felrobbantani a védőpajzsot. Nyilván nem sikerül, de a helyi őslakosok a segítségükre sietnek. Látványos képsorok mutatják be, hogy a derékig érő, mackószerű lények hogyan győzik le a modern hadsereget. Lucas szándékai szerint ez afféle vietnami háború utánérzés akart lenni, csak... ahhoz nem tűntek eléggé jól felszereltnek a mackók, vagy inkább a birodalmiak látszottak túlságosan bénának. Szóval egy kicsit hiteltelen, de azért szódával fogyasztható. A felrobbanó fák, és a kétlábú lépegetők kárpótolnak mindenért.

naboo.jpgI. Epizód - Baljós árnyak - A naboo-i csata
Méretét tekintve egy lokális csetepaté, szerkezetét tekintve az endori csata másolata, csak éppen fordítva: itt az űrbéli csapatoknak kell kilőni a doridirányító űrhajót, hogy a szárazföldi csapatok megmenekülhessenek. A harc ráadásul három helyen zajlik (ha nem számítjuk a fénykardpárbajt): az űrben egy kis dogfight, a szárazföldön egy nagy méretű csata és a városban egy gerillaakció. Sajnos azt kell mondjam, se nem látványos, és se nem izgalmas az egész. Még a palota jelenet lehetne jó is, de eléggé távolról szemléli a kamera az eseményeket, pedig a királynő viszi vásárra a bőrét. A szárazföldi csata nagyon mű, nagyon rajzfilmes, főleg Jar Jar miatt. Ez lehetett volna sokkal, de sokkal drámaibb és izgalmasabb. Az űrcsata meg.... Anakin ugye véletlenül száll fel a gépével, véletlenül repül bele a droidirányító hajóba és véletlenül lövi szét. Hiányzik az igazi dráma az egész csatából.

geonosis.pngII. Epizód - A klónok támadása - A geonosisi csata
A non-stop akció a droidgyárban kezdődik, aztán az arénában folytatódik először csak a foglyokkal, aztán komplett jedi sereggel, ahová aztán beszállnak a klónok, és az egész egy szárazföldi, kaotikus csatává terebélyesedik. Nem igazán tudni, melyik sereg merre vonul, a droidok inkább menekülnek. Maga a csata látványos, sok új járművet és fegyvert vonultat fel, de onnan kezdve, hogy kikerül az arénából, elveszti drámaiságát és inkább csak grandiózus akar lenni. Az arénában viszont látjuk a sok jedit, ahogy harcolnak a robotok és a geonosisiak ellen. Windu vs. Jango Fett nagy kedvenc. Sajnos a látvány még mindig elég műanyagszagú, és gyakran lehet tetten érni a jedik mozgásán is, hogy lövésük sincs, kik ellen harcolnak.

coruscant.pngIII. Epizód - A sith-ek bosszúja - Csata Coruscant felett
A birodalom visszavághoz hasonlóan itt is az elején kapjuk a csatát, rögtön a főcím után megtudjuk, hogy Grievous tábornok (a kiborg szeparatista vezér) elrabolta a főkancellárt. Vannak nagyobb hajók és kis vadászgépek, először szembesülünk a gravitációval, mint harci tényezővel. Látványos, izgalmas is, jól működik a buddy feeling Anakin és Obi-Wan között. Magából a csatából nem sokat látni, a kamera főleg a főhősökre koncentrál.

kashyyyk.jpegIII. Epizód - A sith-ek bosszúja - A kashyyyiki csata
A sith-ek bosszújában több csatahelyszínt is mutatnak a 66-os parancs alkalmából, de mivel önálló dramaturgiai funkcióval nem rendelkeznek, ezért csak a kashyyyk-i csatát emelném ki. Sajnos ez is csak töltelék, hogy Lucas végre bemutathassa a vukik bolygóját, amely eredetileg az Endor hold helyett szerepelt volna a Jedi visszatérben, és hogy újra láthassuk Csubakkát. Aztán egymásnak rohan mindenki ész nélkül, és ennyi a csata.

takodana.pngVII. Epizód - Az ébredő erő - A takodanai csata
Ebben a részben két csata is szerepel, de szerintem egyik sem ér fel egy egésszel. A takodanai csata még izgalmas, ott ugye a főhősöket menti meg egy csapat X-szárnyú az Első Rend vadászai és osztagaitól. Látványos dogfight, külön szemet gyönyörködtető a Poe képességeit bemutató hosszú snitt.

starkiller.jpgVII. Epizód - Az ébredő erő - Harc a Starkiller bázis felett
A Starkiller bázis felett vívott csata az előzőhöz képest elég gyenge. Se dráma, se feszültség nincs benne, mivel minden fontos dolog magán a bázison történik. Ráadásul egy az egyben Az új remény és a Jedi visszatér keresztezése: a Starkiller bázis fel akarja robbantani az Ellenállás támaszpontját, de egy kis kommandó bejut a pajzs mögé, hogy hatástalanítsa azt, és ez teszi lehetővé, hogy az X-szárnyúak támadhassanak. Látványos, de vérszegény.

Neked melyik rész melyik csatája tetszett a legjobban? Toplista holnap.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr518320592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása