Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 4. - Üldözés jelenet

2016. január 25. - raves

Minden kalandfilmre igaz, hogy egy jó kis üldözésjelenet feldobja az akciót, ez alól a Star Wars sem kivétel. Az alábbiakban sorra veszem a hét film üldözéses akciójelenetit. A személyes gondolatok mellett azt is próbálom objektíven megítélni, mekkora tétje van az adott jelenetnek, és mennyire izgalmas, látványos. Előre szólok, hogy nehéz lesz dönteni, melyik a legjobb.

anh.png

IV. Epizód: Az új remény - Halálcsillag vájatfutam
Nem egyértelműen üldözés jelenet, hiszen egy nagyobb akcióblokk végéről beszélünk. Óriási a tét, hiszen ezen múlik a Lázadók győzelme, szorít az idő, a főhős mögött a legnagyobb gonosz lohol, éppen ezért kellően izgalmas és feszült a jelenet. Látvány tekintetében sajnos meglehetősen egysíkú, bár az a rész, amikor az X-szárnyú vadászgépek ráfordulnak a Halálcsillag vájatára, annyira ikonikus, és gyerekkoromtól kezdve iszonyatosan tetszik.

esb.jpgV. Epizód: A birodalom visszavág - Menekülés az aszteroida mezőben
A tét nem olyan nagy, a birodalmiak el akarják fogni a Falcon utasait. A jelenet izgalmas, feszült, mivel kiderül, hogy a Falcon hiperhajtóműve nem működik, ráadásul bemanővereznek egy aszteroida-mezőbe. Iszonyatosan látványos, ahogy kerülgetik az óriási sziklákat, és főleg, amikor megközelítenek egy nagyobbat. Az egyik kedvencem a mai napig.

 

rotj.jpgVI. Epizód: A jedi visszatér - Robogós üldözés az Endoron
Szintén instant klasszikus az óriási fák között száguldó légirobogók látványa. A tét még kisebb, csak el akarnak fogni néhány rohamosztagost, nehogy észrevegyék őket. Egyértelműen a látvány dominál, ami a sebességből fakad. Kedvenc jelenet, amikor Luke leugrik a robogóról, felkattintja a fénykardot, és lecsapja az őt üldöző jármű vezérsíkját.

 

tpm.pngI. Epizód: Baljós árnyak - Fogatverseny a Tatooine-on
Sokak nem szeretik az első részt, de abban többnyire mindenki egyetért, hogy a fogatverseny látványosra sikerült. A tét a film kontextusában nagy, mert ha a kis Anakin nyer, akkor a jedik és a királynő el tudnak repülni a bolygóról, de valljuk be, ha nem nyert volna Anakin, akkor is megoldották volna a dolgot valahogy. Viszont izgalomban nincs hiány, Sebulba kellően gonosz ellenfél, a pálya pedig kellően nehéz egy kisfiú számára. Kedvenc rész: bármelyik, amikor egy fogat darabokra szakad a sziklákon.

aotc_1.jpgII. Epizód: A klónok támadása - Üldözés siklókkal a Coruscanton
Amikor a Baljós árnyakban először feltűnt a város látképe, azonnal tudtam, hogy egy jó kis üldözés jól mutatna ott. Szerencsére Lucas is így gondolta, és sikerült is egy kellően izgalmas jelenetet összehozni ide-oda ugráló és zuhanó Anakinnel. A tét közepes, el akarnak fogni egy fejvadászt, és ehhez mindenféle Jedi trükköt bevetnek. Külön jó pont Obi-Wan és Anakin csipkelődéseiért. Kedvenc rész: amikor Anakin átugrik Zam Wessel siklójára.

 

aotc_2.pngII. Epizód: A klónok támadása - Üldözés a Geonosis gyűrűjében
Obi-Wan üldözi Jango Fettet a Geonosis sziklagyűrűjébe, ahol macskából egér lesz. A tét az élete, a látvány és a tempó csillagos ötös, kár, hogy nagyon rövid ideig tart, még néztem volna tovább. Kedvenc jelenet, amikor a Fett család szonár bombákat ereget az aszteroidák közé. Az a hang... lenyűgöző.

rots.jpgIII. Epizód: A sith-ek bosszúja - Grievous tábornok elfogása
A tét nagy, hiszen Grievous tábornok elfogása - elvileg - a háború végét jelentené, ám sajnos sem a látvány, sem a kivitelezés nem lett izgalmas. Rövid lett és rajzfilmszerű, pedig a kerék formájú jármű és a gyík sok lehetőséget adott volna. A storyboard-ok tanúsága szerint sokkal hosszabb és látványosabb lett volna az üldözés, de nem fért bele az időbe.

tfa.jpgVII. Epizód: Az ébredő erő - Üldözés a csillagromboló roncsai között
Nagyon hasonlít a Birodalom visszavág aszteroida jelenetéhez, és Az új remény TIE-vadászok vs. Falcon jelenetéhez, konkrétan ezeket gyúrták össze, de azért adtak hozzá pluszt is: közel a bolygófelszínhez, csillagrombolók roncsai között és belsejében üldözik a Falcont. Kellően izgalmas, és főleg látványos. A tét a főhősök élete, az sem kicsi.

 

 Holnap kiderül, szerintem melyik a legjobb három üldözés jelenet, addig írjátok meg nyugodtan, nektek melyik a kedvencetek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr438299218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.01.26. 12:12:03

Most lehet, hogy ünneprontó vagyok, de számomra teljesen hiteltelen, hogy valakik berepülnek egy barlangba/roncsba stb. egy tök ismeretlen terepen... Miből gondolhatta bárki is, hogy az aszteroida "barlangja" kellően tágas végig egy űrhajónak és még a másik végén is van kijárat? Ugyanez egy csillagromboló-roncsban... Ki az az épeszű pilóta, aki szándékosan belerepül egy ilyenbe???

raves · http://mindennapramese.blog.hu 2016.01.26. 14:25:00

Hát most erre mit mondjak? Lehet radarral is magyarázni, ha nagyon tudományos akarsz lenni, de ha nem, akkor meg dőlj hátra és élvezd. Ha meg nagyon zavar, akkor meg ne nézd a Star Wars-t, mert tele van ilyenekkel :D

pinky, the brain 2016.01.27. 07:37:23

@Terézágyú: vagy simán nézd meg a filmet figyelmesen.... a csillagrombolót a VII részből a lányka azért ismerte... az volt a munkahelye...
süti beállítások módosítása