Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 2. - Fénykardpárbaj

2016. január 13. - raves

A Star Wars filmek egyik legfontosabb kötelező eleme a fénykardpárbaj. A fénykardok a Jedik és a Sithek meglehetősen egyedi fegyvere, amely egyszerre elegáns, művészi és halálos, leginkább a szamurájkardokhoz tudnám hasonlítani. A forgatói éppúgy két kézzel markolják.

Akkor nézzük is végig, hogy melyik filmben kik harcoltak, és persze a legfontosabb, hogy hogyan. Továbbra is a benyomásaimat szeretném megosztani veletek.

Obi-Wan vs. Vader - IV. Epizód

vader-vs-obi-wan.jpgAz első fénykardpárbaj a Star Wars történetében. Az öreg Kenobi mester találkozik egykori tanítványával, a félig gép Vaderrel. Akrobatika, dinamika nulla, statikus favágás az van. Ellenben nagyon fontos ez a párbaj több szempontból is: felfedi a fátylat a múlt részleteiről, bemutatja a két karakter közti viszonyt, hogy mire is való a fénykard egyáltalán, és nem utolsó sorban, Obi-Want szellem státuszba taszítja (emeli?).

Luke vs. Vader (látomás) - V. Epizód

vader-luke-cave.jpgMeglepetés párbaj a Birodalom visszavág közepén, ugyanis senki nem számít rá, hogy a fa gyökerei közt az ifjú Luke Vadert találja majd. Lassított felvétel, álomszerű hatás, és a lényeg itt sem magán a fegyverforgatáson van, hanem a végkimenetelen: az ifjú Skywalker a saját arcát pillantja meg a sisak alatt. Hátborzongató, főleg a jövő ismeretében. Luke rokoni szálait is elővetíti, és azt is, hogy milyen könnyű átcsábulni a sötét oldalra.

Luke vs. Vader - V. Epizód

luke-vs-vader1.jpgA várva várt találkozás! A néző tudja, hogy Luke még nem készült fel, tudja, hogy Vader viszont előkészítette a csapdát. Legszívesebben kiabálnánk, hogy ne, ne menj oda! A narancsos-kékes színek, a gomolygó köd, a sötét sziluettek remek hátteret adnak. Amikor pedig beindul a harc, egyértelmű, hogy Luke nem ellenfele Vadernek, a tapasztalatlan kölyök folyamatosan hátrál. Aztán egy szerencsés vágással megsebzi Vadert, de azzal csak felbőszíti a nagyurat. És a feszült jelenetsor végén - paff! - Luke keze repül a levesbe. Gyönyörű jelenetsor, itt már igazi kardozást látunk, még ha nem is egyenrangúak a felek, de ez így van jól. És persze nincs vége az érzelmi hullámvasútnak, jön az ikonikus mondat: én vagyok az apád!

Luke vs. Vader - VI. Epizód

luke-vs-vader2.jpgMennyire várhatták az akkori rajongók ezt a párbajt! Luke felszívta magát az első találkozás óta, már tudja, mi vár rá, ha besétál a pók hálójába. És besétál, mert ezúttal még nagyobb a tét: nemcsak a birodalom gonosz urát akarja legyőzni, de meg akarja váltani az apját is. Kevés a csörte, de annál nagyobb az érzelmi tét, és Luke egyre nehezebben uralkodik magán. A végén nem is sikerül, és pont a sötét oldal érzelme, a düh segít legyőzni Vadert. Csodálatos! Remek választás volt, hogy Luke kardja itt zöld, hiszen éppen komplementer színe a vörösnek, ezzel is hangsúlyozva a két oldalt.

Qui-Gon vs. Darth Maul (sivatag) - I. Epizód

qui-gon_maul.jpgA rajongóknak hosszú évekig, évtizedekig kellett várniuk egy újabb összecsapásra, ami ráadásul a jedik fénykorában történik. Az első párbaj azonban váratlanul a sivatag közepén  esik meg, korábban sosem láttunk még fénykardpárbajt a természetben. Az összecsapás gyors, és vad, és tetszik, hogy főleg lobogó köpenyeket és suhogó kardokat látunk, mert ez csak előjáték a későbbi küzdelemhez...

Qui-Gon és Obi-Wan vs. Darth Maul - I. Epizód

ep1_epic_fight.jpgNa, és itt az a küzdelem, ami minden várakozást felülmúlt. Darth Maulnak rögtön spéci fegyvere van - és innentől kezdve szinte mindegyik rosszfiúnak -, egy dupla pengés kard, és rögtön nem is egy egy elleni küzdelmet, hanem kettő az egy ellenit látunk. A koreográfia pazar, vannak azért felesleges pörgések és rúgások, mint egy kung-fu filmben, és sajnos kevés az érzelmi töltet. Viszont végre láthatjuk a jediket erejük teljében, és ez is valami. Darth Maul agresszív feje is plusz pont. A halála meg mínusz, mert ilyen valószínűtlenül elhullani... Végignézi, hogy Obi-Wan átugrik a feje felett. Pff.

Anakin és Obi-Wan vs. Dooku gróf - II. Epizód

anakinvsdooku.jpgLucas érezte, hogy a második részben már nem lehet überelni az első epizód akrobata-parádéját, ezért inkább artisztikus vizekre evezett. Sötétség, közeli képek és villogó fények. Kiderül, hogy villámokat nemcsak Palpatine tud küldeni az ujjaiból, de más sith lordok is. Obi-Wan megsebesül, Anakin karját levágják. Rövid, de jó fénykardpárbaj egyébként, mármint jól néz ki. Egyetlen hibája az ellenfél: Dooku gróf nem elég félelmetes. A vívóstílusa elegáns, de amikor lenyomja a két Jedit, mintha még sajnálja is őket.

Yoda vs. Dooku gróf - II. Epizód

yoda-dooku.jpgDooku gróf ki sem tudja pihenni Obi-Wan és Anakin legyőzését, máris felbukkan Yoda mester, hogy első körben az erő segítségével birkózzanak, és aztán persze előkerülnek a fénykardok. Megmondom őszintén, mélységesen csalódtam Yodában. Pontosabban Lucas-ban, hogy lealacsonyította az öreg mestert afféle jedi-szöcskévé. Yodának sosem szabadott volna fénykardpárbajt vívnia. És szerintem nem is néz ki jól, ahogy összevissza pattog.

Anakin és Obi-Wan vs. Dooku gróf - III. Epizód

anakin-obi-wan-dooku.jpgA harmadik epizód bővelkedik fénykardpárbajokban, úgy érzem több is van belőlük a kelleténél. Engem sokkal jobban érdekel a jelenet érzelmi töltése. Meglepetésre, Dooku gróf legyőzése az film első harmadában megtörténik egy meglehetősen felejthető fénykardpárbaj végén. Oké, megvillan Anakin hajlama a sötét oldal felé ismét, és van dupla kézlevágás lefejezéssel, de nagy tétje nincs a dolognak. Dookut lecserélik Grievous tábornokra. Nagy ügy. 

Obi-Wan vs. Grievous - III. Epizód

grievous_vs_obi-wan.jpgObi-Wan felkutatja Grievous tábornokot, és mit ad isten, már megint jön egy fénykard párbaj, csak azért, hogy legyen még egy. Naná, hogy egy kiborg nem ér fel egy igazi jedivel. Jól néz ki, hogy a tábornok négy kardot pörget egyszerre, mintha mosógép motor hajtaná, de gyorsan leszerelik, és menekülnie kell. Ez sem az igazi.

Mace Windu vs. Darth Sidious - III. Epizód

mace_vs_palpi.jpgEz az első párbaj a flmben, ahol van egy kis tét: sikerül lebuktatni Darth Sidious-t? Ellen fog állni? Mace Windu társait gyorsan lekaszabolja a főgonosz, aztán kicsit hosszabban küzd Windu mesterrel. Elég gyors küzdelem, de nincsen szépen koreografálva, se szépen vágva. A kirobbanó ablak jól néz ki, de körülbelül ennyi. És jó a vége, ami a párbaj után jön, de az már nem tartozik hozzá szorosan.

Yoda vs. Darth Sidious - III. Epizód

yodavspalpi.jpgNem elég, hogy a két főszereplő is egymásnak esik, Yodának is újra elő kell vennie a fénykardját. Ugyanaz a bajom, mint korábban a Yoda vs. Dooku párbaj kapcsán: se Yoda, se Darth Sidious nincs rászorulva, hogy fegyvert rántsanak, csak gyengíti őket. Ráadásul ők már komplett lebegő erkélyeket vágnak egymáshoz. A kevesebb több lett volna.

Obi-Wan vs. Anakin - III. Epizód

anakin_vs_obi-wan.jpgEz az egész előzmény trilógia legjobban várt párbaja. Az egykori barátok, mester és tanítványa egymásnak esnek, hogy egy epikus küzdelemben eldőljön minden. Mindenki tudja, mi lesz a vége, éppen ezért a készítők is fontosnak tartották, hogy az odavezető útra emlékezzünk. Sajnos azonban felemásak az érzéseim: a sok korábbi, egyre gyengülő párbaj a filmben nem éheztetett ki minket, nézőket. A párhuzamosan vágott Yoda vs. Sidious párbaj szintén gyengíti a jelenetet. Plusz ott van a sok felesleges manír, a fénykardok pörgetése, erőfitogtatás, amelyek helyett érzelmeket kellene látnunk. Sok a töltelék, emiatt hosszúnak érződik a párbaj, amely részleteiben egyébként szépen megkoreografált, csak éppen végigkardozzák magukat a legelképesztőbb helyszíneken, ami miatt kicsit vásári mutatvánnyá degradálódik az egész.

Finn és Rey vs. Kylo Ren - VII. Epizód

reyvskyloren.jpgVolt már minden korábban, nézzük, az új Star Wars miben tudott újat mutatni. Ami nagyon tetszik, az a helyszín: végre egy hosszú küzdelmet láthatunk az esti természetben (oké, a Mustafaron is voltak külső helyszínek), és végre a fénykardok élethűen világítják meg az arcokat és a környezetet. A másik újítás a rosszfiú fénykardja: keresztvas van rajta, persze lézerből. Jól néz ki, és Kylo Ren úgyis forgatja, mintha kétkezes fémkard lenne.

Finn egyébként nem bánik jól a fénykarddal, Kylo Ren röhögve elintézi, még arra is jut ideje, hogy a kis keresztpengét belenyomja a szerencsétlen vállába. Rey már más tészta, úgy forgatja a kardot. mint egy profi, ami köszönhető egyrészt a botos tapasztalatának, másrészt a hihetetlen erő érzékenységének (és valószínűleg egyéb másnak is, ami majd később kiderül?). Nagyon jó a párbaj dinamikája, nincsenek nagy akrobatikus táncok, mégis érzékelhetők a különböző stílusok (Érdekes, hogy Rey hasonlóan nyitja a támadásait, mint Darth Sidious a harmadik epizódban).

 Nektek melyik a kedvenc fénykardpárbajotok?

Holnap toplista!

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr328256582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása