Szubjektív gondolatok a Star Wars világáról

A Star Wars és én

A Star Wars és én

Kötelező elemek 1. - Szörnyek

2016. január 07. - raves

A Star Wars filmekben vannak kötelező elemek, ezek egyike a Szörnyek. Na, de mi számít szörnynek? Az én értelmezésem szerint szörnynek minősül az a nem értelmes lény, amelyik rátámad a hőseinkre, vagy fel akarja falni őket. Tehát a rancor szörny, de a bantha nem.

Nézzük is végig, hogy milyen szörnyeket vonultat fel az eddigi hét Star Wars film:

IV. Epizód: Az új remény

dianoga.jpgEgyetlen szörny szerepel az első filmben, ez pedig a Dianoga, ami valamiféle kígyószerű lény, és előszeretettel tanyázik a Halálcsillag szemétzúzójában. Ő az, aki lerántotta Luke-ot a térdig érő víz alá, és majdnem megfojtotta. Egy szeme van, és igazi fallikus rondaság. Nem tudom, hogy milyen lehetett először szembesülni azzal a ténnyel, hogy a Star Wars világa tele van szörnyekkel, mert a Jedi visszatérben is voltak, szóval számomra nem lógott ki a milliőből, ám maga a felbukkanása teljesen meglepetésszerű. Ki számítana egy ilyen lényre a birodalmi űrállomás mélyén? Rondának is elég ronda, és talán nem is baj, hogy a csápján kívül többet nem tudunk meg róla.

V. Epizód: A birodalom visszavág

wampa.jpgFene gondolná, hogy ebben a részben van majdnem a legtöbb szörnyeteg, én kapásból azt hittem, hogy a Jediben hemzsegnek inkább, aztán kiderült, hogy mégsem. Kezdetnek ott van a Wampa, a hothi yeti, aki a felújított változatban végre teljes magasságában pompázhat. Elég masszív és rusnya teremtés, és ez is Luke-ot nézi ki magának.

mynock.jpgAztán jönnek a Mynockok, akik ugyan nem klasszikus értelemben vett szörnyek, mármint nem akarják megenni a Falcon legénységét az aszteroida belsejében, de ijesztgetnek. Olyanok, mintha óriási, piócaszájú denevérek lennének. Leiára hozzák rá a frászt, a nézőkre talán nem annyira.

spaceslug.jpgInnen már csak egy lépés, és máris kiderül, hogy a Falcon nem egy barlangban húzta meg magát, hanem egy Űrcsiga gyomrában. Na, bumm! Az Űrcsigáról nem érdemes leírást adni, a neve mindent elárul. Viszont emlékszem, amikor először láttam ezt a jelenetet, és az valami frenetikus élmény volt: ahogy zárulnak össze a fogak a Falcon előtt, és közben szorul össze a gyomrom.

dragonsnake.jpgÉééés... van még egy szörny a filmben, ez pedig az a mocsári dínó (Dragonsnake a hivatalos neve), amelyik a Dagobán rágás nélkül megeszi, majd kiköpi szegény Artut. Sokat nem látunk belőle, inkább poénis a jelenet, mint félelmetes.

 

VI. Epizós: A Jedi visszatér

rancor.jpegJabba palotája tele van fura lényekkel, naná, hogy szörnyek is akadnak köztük! Rögtön itt a Rancor, akit a pincébe rejtett a gengszterfőnök, és egy távirányítású csapóajtóval juttatja el hozzá a táplálékul szánt delikvenseket. Pazar, és persze retro megoldás. Emlékszem, volt egy második világháborús tévésorozat, ahol szintén a padlóba rejtett csapóajtóval intézték el az embereket. Maga a Rancor nagyon félelmetes, komplett akciójelenetet rittyentettek köré, és szegény Luke is alig tudja megvédeni magát. Elég sokáig meg voltam győződve róla, hogy van egy olyan jelenet a filmben, amikor Luke felugrik, és elkapja a rácsot, de az őrök addig ütik az ujjait, hogy elengedi. Nem, nincs ilyen jelenet a filmben, csak a regényváltozatban.

sarlacc.jpgA film másik szörnyetege, a Sarlacc eléggé lusta teremtés, illik rá a "várja a sült galambot" szólásmondás, viszont arra kiválóan jó, hogy a kitátott szájába lökjék az áldozatokat. Persze már megint Luke-kal kezdik. Ezt a szörnyet legyőzni sem kell, annyira nem csinál semmit azon kívül, hogy megeszi az ikonikus Boba Fettet. Na jó, majdnem megeszi Landót. A felújított változatban adtak még hozzá csápokat, és egy másik szájat is, hogy aktívabb legyen, szerintem jól tették, dinamikusabb szörnyet faragtak belőle.

 

I. Epizód: Baljós árnyak

colo_claw_fish.jpgsando.jpgopee.JPG

 

 

 

 

Az előzmény trilógia első filmje ugyan sokféle állatot felvonultat, ám szörnyek terén nem kényezteti el a nézőket. Emlékszem, hogy megörültem, amikor lementek a hősök a víz alá. Micsoda lehetőség! Jön is a szörny (Opee), aztán jön a másik (Colo karmoshal), amit megesz egy harmadik (Sando víziszörny). A főhősök közül pedig Jar Jar jajgat egy keveset, a Jedik meg ülnek tovább, mint a budin. Lucas elég hamar lerendezi a kötelező szörny-kört, ráadásul elég unalmasan.

II. Epizód: A klónok támadása

kouhun.jpgEbben a részben aztán vannak szörnyek rendesen! Padmét rögtön két kis mérgező féreggel (Kouhunok) akarja meggyilkolni a fejvadász, ami szerintem remek ötlet. A mérgezett nyíl, vagy gáz túl sablonos lett volna.

Az egész Star Wars saga szörnyparádéja azonban a film végére került: a geonosisi aréna jelenetben három szörnyeteget dobott be Lucas egyszerre! Amikor megtudtam, hogy lesz egy ilyen jelenet, rögtön éreztem, hogy az egyik kedvencem lesz. Eleve vonzódom az arénákhoz, és a küzdelmekhez, főleg, ha szörnyek is vannak benne.

reek.jpgA leggyengébb közülük egyértelműen a Reek, amolyan orrszarvú-bika kombináció, sok meglepő nincs benne. Vele Anakin harcol, és tetszik a megoldás, hogy végül nem megöli, hanem megszelídíti az Erő segítségével. Persze aztán Windu mester kinyírja.

nexu.jpegA Nexu egy macskaszerű, sokszemű, nagypofájú szörnyeteg, elég fürge és veszélyes. Ő Padmét szeretné felfalni, de csak a ruhaszabászathoz ért, ám mielőtt bikinivé alakíthatná a főhősnő ruháját, a Reek felökleli.

acklay.jpgA három szörny közül az Acklay tetszett a legjobban, ami egy visító imádkozó sáska-zsiráfhoz hasonlít a legjobban, ám ahogy Obi-Wan harcol vele, az egy az egyben megidézi a klasszikus szörny vs. főhős stop-motion megoldásokat.

 

III. Epizód: A Sith-ek bosszúja

Egyetlen szörny sincs benne... Lucas, Lucas... :( Egy ideig szörnynek minősítettem azt a gyíkot, amelyiknek a hátán Obi-Wan lovagol, de valljuk be, az egy hátasállat.

VII. Epizód: Az ébredő Erő

rathtar.pngMegmondom őszintén, sok infót megtudtam a filmről, mielőtt beültem volna a moziba, de valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy lesznek-e benne szörnyek. Szóval, amikor Han Solo elmondja, hogy Rahtharokat szállít, amik már a komplett legénységet felfalták, akkor összedörzsöltem a tenyeremet. A Rathtarokról egyébként a fantasy-ből ismert Beholderek ugrottak be elsőként. Csápos golyóbisok, inkább tűnnek vízi lényeknek, semmint szárazföldi szörnyeknek. Most belegondolva, amikor Han Solo fut az egyik gördülő szörny elől, az tisztára olyan, mint amikor Indiana Jones menekült a kőgolyó elől. Hmm... Félelmetesek nem voltak számomra, inkább groteszk módon viccesek, ahogy az egyik még a Falcont is megpróbálja felfalni.

 

Számotokra melyik szörny volt emlékezetes, és miért?

ui.: Toplista a következő bejegyzésben!

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsesen.blog.hu/api/trackback/id/tr658245080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása